Fed-baas Powell verkoopt aandelen vlak voor beursdaling

Federale Reserve-voorzitter Jerome Powell is in opspraak gekomen nadat hij op 1 oktober 2020 één tot vijf miljoen dollar aan aandelen verhandelde, vlak voor de Amerikaanse beurs inzonk. Verschillende topmannen van de Federal Reserve-bank kwamen al in opspraak na handel met voorkennis, twee dienden ook al hun ontslag in.

Het was het Amerikaanse tijdschrift The American Prospect dat de cijfers naar buiten bracht. Op 1 oktober sprak Powell vier keer met Steven Mnuchin, de toenmalige Amerikaanse minister van Financiën. Hij drong er bij Mnuchin op aan meer fondsen vrij te maken om de economie te stimuleren.

Later die dag tweette toenmalig Amerikaans president Donald Trump dat het relancepakket tijdelijk “on hold” was gezet. Die tweet leidde tot een baisse op de beurs. Nu blijkt dat Powell grote aandelenpakketten – goed voor een waarde tussen 1 en 5 miljoen dollar – verkocht net voor de beurs zakte.

Vicevoorzitter Clarida ging hem voor

Begin oktober kwam de Fed al in de media met handelen met voorkennis. Toen werd bekend dat onder meer Richard Clarida, de vicevoorzitter, in fondsen handelde de dag voordat Jerome Powell een mogelijke renteverlaging aankondigde. Gevolg: de fondsen van Clarida werden eensklaps veel meer waard.

Democratisch senator Elizabeth Warren uitte haar ongenoegen tegenover Powell, omdat die niet ingreep: “Het is niet duidelijk waarom Powell als voorzitter van de Fed geen stappen heeft ondernomen om deze activiteiten te voorkomen. Hij begrijpt toch wel dat dit soort gedrag van Fed-functionarissen het vertrouwen van het publiek in de Fed aantast, en dat dit op zijn beurt de doeltreffendheid van de Fed ondermijnt.”

Herverkiezing

Ondertussen is dus wel bekend waarom Powell niet ingreep. Hij verhandelde zijn aandelen zelf met voorkennis van de beurs, wat in ons land illegaal is maar in de VS niet. Na de feiten met Clarida bleef de Amerikaanse president Joe Biden vertrouwen behouden in Powell, of dit ook zo blijft na zijn eigen onthulde handel is nog maar de vraag.

Alle onthullingen over corruptie en machtsmisbruik binnen de Federal Reserve komen op een zeer ongelegen moment voor Powell. Begin volgend jaar loopt zijn termijn als voorzitter af en zou hij terug moeten voorgedragen worden om kans te maken op nog een termijn.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20