Senator Elizabeth Warren: “Fed-voorzitter Jerome Powell heeft gefaald als leider”

Elizabeth Warren, de Democratische senator voor de staat Massachusetts, heeft dinsdag in het Senaat zwaar uitgehaald naar Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve. Volgens haar heerst er een cultuur van corruptie binnen de Amerikaanse centrale bank. “Jerome Powell heeft gefaald als een leider”, klonk het.

De uithaal van Warren kwam niet geheel als een verrassing. Met haar aanval richtte ze zich op de hooggeplaatsten binnen de Federal Reserve die met voorkennis gehandeld hebben in onder meer aandelen. In september kwam namelijk aan het licht dat Robert Kaplan en Eric Rosengren, topmannen bij de Federal Reserve, tijdens het coronajaar 2020 zeer actief aandelen en andere effecten hebben verhandeld.

Handelen met voorkennis

De topmannen hebben intussen hun beleggingsportefeuilles geliquideerd, maar heel de situatie blijft alsnog voor ophef zorgen binnen de Amerikaanse politieke kringen. Als hooggeplaatsten binnen de Federal Reserve hebben ze immers voorkennis over het beleid dat de centrale bank voert. Ze konden dus met hun beleggingen inspelen op het beleid dat ze mee zelf bepalen.

Richard Clarida, vicevoorzitter van de Federal Reserve, kwam eveneens onder vuur te liggen na de onthulling dat hij in fondsen handelde de dag voordat de Powell een verklaring gaf waarin hij een mogelijke renteverlaging aankondigde vanwege de toenemende bezorgdheid over een pandemie.

“Het is niet duidelijk waarom Powell als voorzitter van de Fed geen stappen heeft ondernomen om deze activiteiten te voorkomen”, zei Warren dinsdag. “Hij begrijpt toch wel dat dit soort gedrag van Fed-functionarissen het vertrouwen van het publiek in de Fed aantast, en dat dit op zijn beurt de doeltreffendheid van de Fed ondermijnt.”

“Een gevaarlijke man”

Het is overigens niet de eerste keer dat Warren kritiek uitte op Powell. Op 28 september noemde ze de Fed-voorzitter tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Senaat een “gevaarlijke man”, die het niet waard is dat zijn termijn verlengd wordt. Zij had het toen over zijn keuzes met betrekking tot de financiële regulering van centrale banken.

Tijdens die hoorzitting zei Warren dat de Federal Reserve haar zogenaamde stresstests van grote banken had afgezwakt. “Het kapitaal van de grootste banken staat op het hoogste peil in vele decennia”, reageerde Powell.

In een reactie aan Wall Street Journal liet een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering weten dat de Amerikaanse president Joe Biden (op dit moment) vertrouwen blijft hebben in Powell als voorzitter van de Federal Reserve. Dat is niet onbelangrijk want de termijn van Powell als voorzitter loopt begin volgend jaar af en om aan het hoofd van de centrale bank te blijven, zou hij opnieuw moeten worden voorgedragen door de president.

Lees ook:

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20