Alle ogen richten zich op Fed-baas Powell

De Amerikaanse beurzen maakten dinsdag vrijwel een pas op de plaats aan de vooravond van een belangrijke toelichting door centrale bankier Jerome Powell.

De grote beursindexen in de VS eindigden de handelsdag met minieme verschillen tegenover een dag eerder. Het lijkt erop dat de beleggers wat de adem inhouden in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, het stelsel van de Amerikaanse centrale banken, woensdag. De Fed komt ook met nieuwe economische prognoses.

Voorzitter Jerome Powell zal op een persconferentie de Amerikaanse groeivooruitzichten schetsen en mogelijk indicaties geven over het toekomstige monetaire beleid op het vlak van renteverhogingen en marktaankopen door de centrale bank. Daarbij is het onder meer uitkijken naar hoe groot hij het gevaar op oplopende inflatie inschat, na het relanceplan van Amerikaans president Joe Biden.

Wikken en wegen

Hogere inflatieverwachtingen kunnen zich vertalen in hogere rentes, waardoor obligaties aantrekkelijker worden en aandelen minder aantrekkelijk. Al is het ook mogelijk dat aandelen een duwtje in de rug krijgen, mocht blijken dat de Amerikaanse groei aanzwengelt en de inflatie een teken is dat de economie weer aantrekt.

Het staat in elk geval vast dat Powell elk woord zorgvuldig zal wikken en wegen, want te bruuske bewoordingen kunnen leiden tot hevige schommelingen op de obligatie- of aandelenmarkten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20