Hoe vind je een goedkope huwelijksfotograaf aan de beste prijs

 

Voor de meeste mensen is hun bruiloft is één van de meest bijzondere gebeurtenis in hun leven. Om die reden laten het gros van de bruidsparen deze prachtige gebeurtenis op de gevoelige plaat vastleggen. Het vinden van een goede, maar bij voorkeur ook een niet te dure, fotograaf behoort in de regel dan ook tot de standaard to do list van een koppel met trouwplannen. Een mooie bruidsreportage is weliswaar een mooie herinnering aan de plechtigheid en het huwelijksfeest, maar mag desondanks niet te veel van het beschikbare budget opslokken.

Besparen op de kosten van de fotograaf

An Interracial couple holding hands backlit by the flaring sunHet inhuren van een professionele fotograaf zal er vrijwel zeker toe leiden dat je een schitterende bruidsreportage gepresenteerd krijgt, maar dat geldt helaas ook voor een vaak gepeperde rekening. Het is dan ook zaak om een fotograaf te vinden die je huwelijksdag vastlegt voor een minder hoge prijs zonder daarbij echter afbreuk te doen aan de kwaliteit van de foto’s en eventuele videobeelden. Niet iedereen die gaat trouwen, kan zich immers honderden, of zelfs duizenden, euro’s veroorloven voor de kosten van een fotograaf.

Toch kun je over het algemeen niet om het inhuren van een dergelijke professional heen, zelfs als je maar al te goed weet dat je voor zijn, of haar, diensten en producten dikwijls veel geld moet betalen. Op het moment dat je al nachten wakkeer hebt gelegen omdat je werkelijk niet weet hoe je deze kosten moet gaan betalen, dan zijn wij wellicht je redder in nood. We hebben namelijk een aantal tips en adviezen voor je op een rijtje gezet waarmee je een goedkope (of in elk geval een minder dure) professionele trouwreportage en -videografie kunt regelen. Op die manier kun je dus werkelijk geld besparen op de herinneringen die worden gemaakt van je bruiloft.

Laat gasten de rekening van de fotograaf (mee)betalen

Je hebt er vast al eens van gehoord dat koppels die gaan trouwen een register aanleggen van de huwelijksgeschenken die ze graag willen ontvangen. Naast dit register kun je echter ook besluiten om een aparte lijst aan te leggen voor de foto’s en videobeelden die van je huwelijksdag worden gemaakt. Op die manier zullen de gasten en, zelfs spijtoptanten die verhinderd zijn om op je bruiloftsfeest te komen, een duit in het zakje doen om de kosten van de bruidsfotografie te drukken. Bij steeds meer fotografie- en videostudio’s bieden zelfs al steeds vaker deze dienst aan. Bovendien kun je zelf een crowdfunding campagne op poten zetten om daarmee de rekening van de fotograaf af te kunnen rekenen. Op het internet zijn een aantal interessante websites te vinden die je kunnen helpen bij het opstarten van een crowdfunding campagne.

Er zitten echter nog een aantal voordelen aan het inschakelen van je gasten bij de betaling van je bruidsreportage, namelijk je hoeft minder geschenken in het daarvoor bestemde register op te nemen en achteraf ook minder cadeaus te gaan ruilen, bijvoorbeeld om er toch niet het juiste type of kleur van een bepaald product is gekocht. Dit bespaart je een heleboel tijd en energie en dat is mooi meegenomen in de hectiek voor-, tijdens en na de huwelijksdag.

Zoek binnen je eigen netwerk naar een geschikte fotograaf

Op het moment dat je je officiële huwelijksfoto’s en video’s er werkelijk geweldig uit wilt laten zien, hoef je niet per definitie een dure beroepsfotograaf in de arm te nemen. Met een beetje geluk, en soms even zoeken, kun je immers iemand in je directe omgeving vinden die deze klus prima op zich kan nemen. Zo zijn er bijvoorbeeld een heleboel amateurfotografen die je voor een kleine vergoeding prachtige foto’s en video’s kunnen leveren. De producten van een gekwalificeerde amateur fotograaf kan vaak zelfs niet van professioneel materiaal te onderscheiden zijn.

Afhankelijk van de band die je hebt met een fotograferende ​​vriend of familielid kun je dan een korting bedingen voor zijn, of haar, diensten. In sommige gevalleen zal je dat zelfs lukken als deze fotografen hiermee hun brood verdienen. De hoogte van deze korting die een fotograaf je zal geven, is uiteraard van persoon tot persoon verschillend, maar kan al snel aardig oplopen. Op die manier zal de uiteindelijke rekening voor je bruidsfotografie een stuk lager uit kunnen vallen dan je aanvankelijk had geraamd. Sommige koppels die willen gaan trouwen weten zelfs een beginnend beroepsfotograaf te strikken die hun bruidsreportage gaat gebruiken als promotiemateriaal voor het bedrijf in oprichting.

Gekwalificeerde amateurfotografen, of professionals die druk bezig zijn om carrière te maken, bijvoorbeeld mensen die pas af zijn gestudeerd aan een opleiding voor film of beeldende kunst, kunnen je huwelijksreportage wellicht gebruiken om te groeien en zo een eigen zaak op te zetten. Door je huwelijksdag vast te leggen doen ze immers meer ervaring op. Uiteraard is het wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze fotografen over voldoende materiaal, hulp en eerdere ervaring beschikken voordat ze aan deze grote, en belangrijke, klus beginnen. Net als bij iedereen die je in gaat huren, moet je dan ook altijd eerst hun eerdere werk kritisch beoordelen.

Vraag meerdere offertes aan om deze onderling te vergelijken

Indien je een auto gaat kopen, dan zul je niet direct ingaan op de eerste de beste aanbieding die je voorgeschoteld krijgt. In de regel ga je namelijk meerdere aanbiedingen voor vergelijkbare auto’s vergelijken. Hierbij let je dan in het bijzonder op de relatieve voor- en nadelen van elk voertuig en pas wanneer je een goed beeld hebt gekregen van alle voertuigen zul je overgaan tot het maken van een weloverwogen beslissing. Op die manier voorkom je voor een groot deel dat je achteraf geen spijt krijgt van de aankoop die je hebt gedaan.

De investering die je moet doen voor de foto’s en videobeelden van je huwelijksdag zal misschien minder groot zijn als die voor een auto, maar de gevolgen van de beslissing die je neemt, zal nog tot verder in de toekomst door kunnen werken. Je dient om die reden dan ook ruim te tijd te nemen voor het uitvoeren van een grondig onderzoek naar fotografen in je omgeving en het aanvragen van offertes (op het ogenblik dat je het totale kostenplaatje van te voren niet goed kunt inschatten) van alle fotografen die op één lijn lijken te zitten met je persoonlijke smaak en de hoogte van het beschikbare budget.

Een goede manier om het onderzoek naar een geschikte fotograaf een ​​vliegende start te geven, is door een bezoek te brengen aan om een ​​bruiloftbeurs bij je in de buurt, of in de nabijheid van de plaats waar je in het huwelijk wilt gaan treden. Dit soort beurzen wordt doorgaans gehouden voor het begin van een nieuw bruiloftseizoen en zullen vaak aan honderden dienstverleners (inclusief fotografen) de kans geven om producten en diensten aan te prijzen aan mannen en vrouwen die van plan zijn binnenkort in het huwelijksbootje te stappen.

Controleer altijd de referenties van een fotograaf

Zodra je het aantal geschikte fotografen hebt verkleind tot slechts enkele gegadigden, dan dien je deze personen en hun werk grondig te controleren. Dit kun je onder andere doen door online reviews en klantbeoordelingen te lezen, geplaatst werk van deze fotografen op te zoeken en mensen op te zoeken die onlangs van de diensten van deze fotografen gebruik hebben gemaakt. Bovendien kun je zonder schroom een fotograaf ook rechtstreeks benaderen en vragen om je wat referenties te verstrekken.

Hoewel het controleren van referenties op zichzelf de uiteindelijke kosten van de bruiloftfotografie niet kan verminderen, is het zo wel mogelijk om de kans op tevredenheid over het eindresultaat te vergroten. Achteraf kun je je bruiloft namelijk niet nog een keer overdoen omdat de foto’s niet naar je zin zijn. Het is dus zaak dat je echt trots kunt zijn op de foto’s en videobeelden die van deze grote dag zijn gemaakt. Pas dan zul je het resultaat later nog regelmatig met plezier bekijken, er kopiëren van et maken voor familie en vrienden en het te koesteren voor de toekomst. Door een fotograaf te kiezen waarvan je verwacht dat deze je een schitterend resultaat zal leveren, is dus eigenlijk een investering in dierbare herinneringen van één van de gelukkigste dagen van je leven.

Zorg dat je het gebruiksrecht krijgt over de gemaakte foto’s

De fotograaf die je bruiloft op de gevoelige plaat vast gaat leggen is in de regel de persoon die over de auteursrechten van de opnames beschikt. Dit betekent dat je niet zomaar kunt gebruik maken van de bruiloftfoto’s of -video’s voor bijvoorbeeld je eigen commerciële doeleinden. De meeste fotografen zullen echter gemakkelijk akkoord gaan met het vrijgeven van de rechten voor het persoonlijk gebruik van de gemaakte opnames. Je kunt dan dus foto’s en video’s wel gewoon reproduceren, delen met vrienden en posten op je eigen sociale media.thinkstockphotos-504282184-min

Op het moment dat het contract van de fotograaf dit soort rechten niet expliciet vermeldt, dan kun je er altijd zelf vragen een toevoeging ervan. Je dient echter wel goed na te denken of je wel met een fotograaf in zee moet gaan die niet mee wil gaan met een dergelijk verzoek. Wanneer je namelijk de opnames die op je bruiloft zijn gemaakt zonder problemen kunt gebruiken, hoef je je immers achteraf geen zorgen meer te maken over het maken van extra fotoafdrukken of het kopieën van videobeelden. Je kunt dan foto’s bovendien veel voordeliger reproduceren bij aanbieder die je veel meer korting kan bieden, zoals een drogisterij of een supermarkt met een eigen fotoservice. Door dit te doen kun je ook een heleboel geld besparen op de kosten van het gemaakte beeldmateriaal.

Kies een voordelig geprijsd fotopakket

De meeste bruiloftfotografen bieden kunnen klanten basispakketten aan. Deze basispakketten bevatten doorgaans minder extra’s en opsmuk. In sommige gevallen bestaat een basispakket zelfs alleen uit de fotoshoot zelf, eventueel aangevuld met de toegang tot een online galerie of een reportage op DVD. Door alleen de meest essentiële zaken te verstrekken en je de vrijheid en flexibiliteit te geven om te kiezen hoe (en uiteraard ook of je) extra producten af wilt nemen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een fotoreportage in een fraai gebonden album of een mooi ingelijste foto die je thuis aan de muur kunt hangen. Door altijd voor een basispakket te kiezen, zul je dus meer controle houden over de totale fotografiekosten en kun je deze investering over een langere periode spreiden. Bovendien is het goed om te weten dat je extra afdrukken, video’s of andere producten ook op een later tijdstip kunt bestellen (vaak kan dit online tegen aanzienlijk lagere kosten). Hiervoor is het echter wel noodzakelijk dat je over de gebruiksrechten van de gemaakte beelden beschikt.

De prijzen voor een fotografie- en/of videopakket kunnen sterk uiteenlopen per fotograaf vanwege verschillen in bijvoorbeeld de geleverde kwaliteit, de reputatie van deze persoon, de afstand die er voor het maken van de beelden moet worden afgelegd en nog een aantal andere factoren. Vooraf verschillende producten en diensten van meerdere fotografen vergelijken, zal je dan ook een heleboel geld kunnen besparen.

Zoek een minder bekende professionele fotograaf

In geen geval is het verstandig om genoegen te nemen met een amateur fotograaf, waar je verder niets van afweet, en deze in te zetten om de fotografie tijdens je bruiloft op zich te nemen. De afwerking van de beelden kan dan immers later een hekel punt blijken te zijn. Zelfs als je niet veel geld te besteden hebt voor dit onderdeel van je bruiloft, dan is het nog altijd aan te bevelen om voldoende aandacht aan de kwaliteit en de reputatie van de fotograaf te besteden. Zo is de kans immers minder groot dat je achteraf teleurgesteld zult worden met het eindresultaat. 

Het is echter heel goed mogelijk om professioneel werk te krijgen tegen niet-professionele prijzen. Amateur, en beginnende professionele, fotografen zijn immers vaak bereid om voor een lagere gage aan de slag te gaan, dan dat van een meer gevestigde professional in de regel zal berekenen voor zijn, of haar, diensten. In veel gevallen kun je beginnende professionals vinden onder mensen die net klaar zijn met hun studie en die de overstap willen maken van assistent fotograaf naar een eigen bedrijfje in fotografie. De beste plaats om dit soort fotografen te vinden, is door op gerenommeerde banenwebsites en websites voor freelancerbanen, op zoek te gaan naar goede referenties.

Vraag een korting voor werk buiten de piekuren

High angle view of a newlywed couple dancingDe meeste mensen willen nog altijd het liefst trouwen op zaterdag. Op het moment dat je echter bereid bent om je de huwelijksvoltrekking en het -feest op een minder gebruikelijke dag te organiseren, bijvoorbeeld van maandag tot en met donderdag, dan kun je de fotograaf om een korting voor deze daluren kunnen vragen. Afhankelijk van de lokale gewoonten en de persoonlijke wensen van een fotograaf mag je dan doorgaans een leuke korting verwachten op de rekening van een doordeweekse fotoshoot.

Dit principe geldt eveneens voor de bruiloften die buiten het huwelijksseizoen vallen (in bepaalde regio’s is het immers nog steeds gebruikelijk om te trouwen binnen een scherp afgebakende periode). Zo kun je je bruiloft bijvoorbeeld in een minder zonnige maand plannen zodat je met een gerust hart om een ​​korting kunt vragen. Dit wil overigens niet zeggen dat je per definitie korting ontvangt voor een fotoshoot tijdens een winterbruiloft. Steeds meer mensen hebben immers door dat ze op deze manier veel geld kunnen besparen en de populariteit van trouwen in de minder warme en zonnige maanden neemt dan ook hand over hand toe want er kleven ook andere potentiële financiële voordelen aan een bruiloft op een doordeweekse dag en buiten het trouwseizoen, zoals kortingen op de trouw- en feestlocatie en de catering.

Kortingen of voordelen voor doorverwijzing van anderen

Door je fotograaf een korting, of eventueel extra voordelen, te vragen voor het doorverwijzen van vrienden en bekenden kun je extra besparen op het budget van je bruiloft. Een heleboel professionele fotografen zullen erg gevoelig zijn voor deze eenvoudige manier van reclame maken. Mond op mond reclame is immers één van de beste manieren om nieuwe klanten, en dus nieuwe opdrachten, binnen te halen. Een korting op de rekening voor je bruidsreportage of een voordeel als je in de toekomst nog een bestelling wilt plaatsen, behoren dan ook vaak tot de mogelijkheden. Je hoeft echter geen reclamecampagne te gaan voeren voor de fotograaf tijdens je huwelijk, maar als je iedereen die bezig is met het plannen van hun bruiloft even herinnerd aan je goede ervaringen, dan zal de fotograaf doorgaans al zeer tevreden zijn.

Natuurlijk kan het ook al zo zijn dat je door vrienden of bekenden door bent verwezen naar de fotograaf die hun huwelijk vast heeft gelegd en kun je om die reden een korting in de wacht slepen. Welke korting en/of voordelen je kunt verwachten, zal sterk van fotograaf tot fotograaf kunnen verschillen, maar een korting van enkele tientallen euro’s moet op een volledige fotoshoot wel mogelijk zijn in de meeste gevallen.

Vooraf vastgestelde pakketten zijn doorgaans voordeliger

In de hectiek is het vaak lastig om de grote dag zonder stress door te komen. Om die reden is het vaak gemakkelijker als je je over kunt geven aan het gemak van een vooraf vastgestelde foto of video pakket. Je weet dan namelijk precies wat je krijgt en hoeveel het eindresultaat je zal gaan kosten. Deze vastgestelde pakketten bevatten echter in de regel wel een aantal onnodige diensten of extra’s, en niet elke fotograaf zal niet altijd bereid zijn om deze ter plekke aan te passen.

Om te voorkomen dat je meer gaat betalen dan je budget toestaat, dien je dan ook op zoek te gaan naar een fotograaf die je een aangepast pakket aan kan bieden. Dit soort pakketten gaat namelijk vaak gepaard met minimale voorwaarden, en kun je zelf bepalen hoeveel uren de fotograaf aan het werk zal zijn op trouwdag en ontvangt je al je beeldmateriaal in elektronische vorm. Daarnaast zullen de verleende diensten en leveringen, zoals een album met een bruidsreportage, geheel naar je persoonlijke wensen aan te passen. Door een grotere aangepaste pakket te kiezen, kun je soms in aanmerking komen voor een interessante korting. De rekening die je uiteindelijk gepresenteerd krijgt, zal op die manier een stuk lager uit kunnen vallen en dat is mooi meegenomen.

Regel foto- en videomateriaal bij dezelfde fotograaf

Niet elke fotograaf of fotostudio zal ook het maken van een videoreportage aanbieden. Op het moment dat je uiteindelijk toch een keuze gaat maken, dan doe je er verstandig aan om bij één persoon of bedrijf zowel de professionele foto’s als de videobeelden te regelen. Je kunt dan immers je vaak je voordeel doen door voor een gecombineerd foto- en videopakket te kiezen en op die manier vaak honderden euro’s minder betalen dan wanneer je deze zaken apart zou regelen.

Kies een fotograaf uit de buurt

Behalve als je huwelijk wordt voltrokken, of het feest wordt gevierd, op een afgelegen gebied, dien je de fotograaf bij voorkeur in je eigen regio te gaan zoeken. Door immers een fotograaf te kiezen die niet bij je uit de buurt komt, zal dit automatisch betekenen dat je extra kosten moet maken voor de vergoeding van diens reiskosten. De uiteindelijke kosten voor de fotoshoot en alle bijbehorende zaken kunnen op die manier dan ook fors hoger uit gaan vallen (soms wel enkele honderden euro’s). Zelfs als de fotograaf de reiskosten niet expliciet toe heeft gevoegd aan de eindafrekening, dan zullen deze daarin toch mee zijn genomen. Een vergelijkbare fotograaf die zich in je directe omgeving heeft gevestigd zal in dat geval veel geld kunnen besparen.

Werk met een erkende fotograaf

Indien je van plan bent om je bruiloft op een locatie te vieren waarvan bekend staat dat deze vaak voor dergelijke feesten wordt gebruikt, dan kun je het personeel vragen of ze je kunnen informeren over fotografen die vaak worden gevraagd en/of worden aanbevolen. Sommige locaties maken zelfs gebruik van een soort verwijzingssysteem en doen bijvoorbeeld op regelmatige basis zaken met een bepaalde fotograaf die je tegen een scherp tarief van dienst kan zijn, of je speciale arrangementen aan kan bieden. Er zijn zelfs grotere feestzalen die een eigen fotograaf in dienst hebben om een huwelijk op beeld vast te leggen. Het loon van deze fotograaf kan dan vaak in de totale prijs op worden genomen waardoor je in de regel wat voordeliger uit zult zijn. Een ander voordeel van een dergelijke fotograaf is dat hij, of zij, goed op de hoogte is van de specifieke locatie en al de ideale plekjes om een mooie opname te kunnen maken.

Beperk het aantal werkuren van de fotograaf

Sommige fotograven bieden je pakketten aan die een bepaald aantal uren bevatten, in de regel tussen de vier en de zeven uur. Voordat je een fotograaf in gaat huren, is het echter zaak om te weten wanneer deze aan de slag moet gaan en welk pakket je gaat kiezen. Op die manier kun je precies bepalen hoelang de fotograaf aanwezig dient te zijn. De meeste koppels willen bijvoorbeeld alle hoogtepunten van de grote dag laten vastleggen, zoals gang naar het altaar, de uitwisseling van geloften, het overhandigen van de ringen en het aansnijden van de bruidstaart. Voor het oefendiner, de momenten dat de bruid zich klaarmaakt of de receptie is wellicht helemaal geen fotograaf nodig om foto’s of video-opnames te maken.

Je dien bij het kiezen van een pakket bij de fotograaf dus niet bang te zijn om te vragen om bepaalde aanpassingen, bijvoorbeeld op het moment dat er geen ontvangstfoto’s of -video’s gemaakt hoeven te worden. Je fotograaf kan dan bijvoorbeeld wel de bruidsstoet na de huwelijksvoltrekking in beeld brengen.

Beperk het fotografieteam tot een minimum

Wanneer je je bruiloft niet te groot wilt voeren, dan kun je ervoor kiezen om het fotografieteam ook beperkt te houden. Helaas zal blijken dat niet elke fotograaf hierin mee wil, of kan, gaan omdat bij bepaalde bruiloften veel complexe logistiek komt kijken, bijvoorbeeld als er op veel verschillende plaatsen opnames gemaakt moeten worden of als dit onder bijzondere omstandigheden plaats moet vinden. Wanneer je echter minder dan 75 gasten uit hebt genodigd op je bruiloft en het geheel relatief traditioneel wilt laten verlopen, dan kan een fotograaf wellicht bereid zijn om slechts één fotograaf de klus te laten klaren en af te zien van eventuele assistenten en stagiaires. Deze laatstgenoemde hulpjes zijn in de regel nodig bij het voorbereiden van een fotoshoot. Wanneer deze mensen echter geen helpende hand hoeven te bieden, kan de uiteindelijke rekening vaak met een paar honderd euro worden verlaagd.

Bestel minder grote en minder bewerkte foto’s

Grote foto’s zijn meest eenvoudiger in te lijsten en zien er doorgaans ook beter uit op een beeldscherm, Dergelijke grotere foto kosten in de regel echter ook veel meer dan foto’s op briefkaartformaat. Wanneer je een bestelling doet bij de fotograaf, dan kun je door kleinere foto’s te kiezen vaak veel geld besparen. Wanneer je toch grotere foto’s nodig hebt, dan is het goed om het aantal ervan tot een minimum te beperken. Het is dus zaak om de verleiding, om een ​​grote ingelijste foto naar familie en vrienden te sturen, te weerstaan. Als je grotere foto’s wilt uitdelen, dan kun je online waarschijnlijk veel goedkoper een ​​bestelling plaatsen bijvoorbeeld bij een discounter. Uiteraard kun je ook besluiten om deze vergrotingen bij de fotograaf te kopen als je budget weer een beetje is hersteld van de klap die de bruiloft toe heeft gebracht.

Geen onnodig luxe extra’s

Een album met trouwfoto’s zijn in de regel duur, en dan ook echt heel duur. Bij aankoop van een luxe gebonden van leer ben je al snel tientallen euro’s kwijt, vaak zelfs nog veel meer. Gelukkig kun je ook veel goedkoper een mooi boekwerk laten maken met herinneringen aan deze grote dag. Je kunt dit onder andere doen door genoegen te nemen met een eenvoudiger album, bijvoorbeeld in de stijl van een glossy: met glanzende, flexibele pagina’s. De kwaliteit van de afwerking is vergelijkbaar met het duurdere album, evenals de duurzaamheid van het papier, en dat is van cruciaal belang als je van plan bent om de herinneringen aan je huwelijk nog lang te bewaren en later met je kinderen en kleinkinderen te delen.

Koop geen boek met voorbeelden

Veel fotografen bieden potentiële klanten een boek met voorbeelden van de mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Deze foto’s kun je niet alleen beoordelen, maar ook selecteren als favoriet zodat de fotograaf weet waar je voorkeuren liggen en wat je persoonlijke smaak is. De afgewerkte foto’s kunnen dan in de aangegeven stijl worden gemaakt en ook de opmaak kan geheel aan je persoonlijke wensen aan worden gepast. Het boek waarin de voorbeelden op zijn genomen, zal echter meestal niet gratis zijn. De prijs kan overigens sterk verschillen per fotograaf en het totale aantal drukproeven dat is uitgevoerd. Als je kosten wilt besparen kun je de aanschaf van dit boek dan ook beter achterwege laten en resultaten en voorbeelden (gratis) online bekijken.

Foto’s en video’s van je gasten verwerken

Als je een professioneel aandenken wilt hebben aan je huwelijksdag, dan kun je geheel of gedeeltelijk besparen op de kosten van de fotograaf. Tevens kun je ervoor kiezen om de foto’s te gebruiken die gasten hebben gemaakt. Deze foto’s kun je samenvoegen met de werken van de fotograaf, maar er ook een apart album van maken

Voorafgaand aan de huwelijksceremonie kun je, bijvoorbeeld op de uitnodigingen of in het huwelijkprogramma, gasten vragen om foto’s video-opnames te maken met hun smartphones en deze te posten op sociale media, in een speciale gecreëerde map in een cloud die je aan hebt gemaakt voor dit doel. Door je gasten duidelijk te maken dat ze zo creatief kunnen zijn als ze zelf willen, mits de ceremonie en het feest daardoor niet worden verstoord natuurlijk.

De gasten die op de receptie komen, kunnen eveneens dit verzoek krijgen. Een ander leuk idee is wellicht om op elke tafel een wegwerpcamera neer te leggen en gasten te vragen deze te gebruiken. Na afloop van het feest dienen de camera’s dan te worden ingeleverd zodat je de resultaten kunt gebruiken. Uiteraard moet je geen prijzen gaan winnen bij fotowedstrijden, maar wel vermakelijk en, naarmate de avond vordert, soms zelfs hilarisch zijn.

Betaal de fotograaf met cashback (of een ander beloningssysteem)

Ongeacht de hoogte van de uiteindelijke rekening van de fotograaf, kun je deze een beetje verlagen door deze te betalen met behulp van een kredietkaart die is gekoppeld aan een cashbackprogramma of een ander beloningssysteem. Hoewel je in de regel geen trouwreportages zult vinden in de ‘favoriete uitgavencategorieën van kredietkaarten zijn deze nog altijd goed om het basistarief terug te verdienen. Door de rekening van de fotograaf op deze manier te betalen, kun je dan ook de uiteindelijke kosten behoorlijk wat verlagen.

Conclusie

Professionele foto- en videodiensten zijn over het algemeen niet goedkoop te noemen. Op het moment dat je je huwelijksdag toch vast wilt laten leggen, is het goed te weten dat je ook op dit punt flink wat kunt besparen. Uiteraard moet je dan wel wat extra moeite doen en wellicht zelfs om korting durven vragen. Wanneer je eenmaal weet hoe je kortingen en voordelen binnen kunt halen bij een fotograaf dan kun je ook later in je leven hier nog van profiteren, bijvoorbeeld als je een fotoshoot wilt maken van je pasgeboren baby. Maar bijvoorbeeld ook bij periodieke familieportretten en schoolfoto’s van je kroost, zul je altijd weten hoe je nooit meer te veel hoeft te betalen. Je hebt dit immers geleerd toen je op zoek ging naar zo voordelig mogelijke foto’s en videobeelden van je huwelijksdag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20