GM geeft productiedoel voor elektrische voertuigen op: “De vraag groeit minder snel dan verwacht”

GM geeft productiedoel voor elektrische voertuigen op: “De vraag groeit minder snel dan verwacht”
Mary Barra, CEO van GM – Getty Images

General Motors (GM) kondigde dinsdag aan dat het één van zijn productiedoelen voor elektrische wagens loslaat. De vraag in Noord-Amerika groeit langzamer dan gehoopt, dus het bedrijf moet zich aanpassen.

Waarom is dit belangrijk?

Vrijwel alle autofabrikanten hebben zichzelf korte-, middellange- en langetermijndoelen gesteld voor elektrische voertuigen. Voor die producenten, die hun fortuin hebben gemaakt met voertuigen met verbrandingsmotoren, is dit een ware metamorfose. Dat wordt vooral gestimuleerd door de overheid, die wil dat auto's die CO2 uitstoten geleidelijk verdwijnen. De kunst is om de productie aan te passen aan het tempo van de vraag, die soms moeilijk te voorspellen is.

In het nieuws: GM laat zijn EV-doel (op korte termijn) los.

  • Tijdens een voorstelling van de kwartaalresultaten kondigde Mary Barra, CEO van GM, aan dat de productiedoelstelling van 400.000 elektrische voertuigen werd geannuleerd.

De details: Wat is de situatie precies?

  • Aanvankelijk was GM van plan om tussen 2022 en medio 2024 400.000 elektrische voertuigen te produceren in zijn Noord-Amerikaanse fabrieken.
  • Barra liet weten dat haar bedrijf uiteindelijk die doelstelling moest lossen. “Om onze prijzen te beschermen, ons aan te passen aan een tragere groei van de vraag op de korte termijn en technische efficiëntieverbeteringen en andere verbeteringen door te voeren die de productie van onze voertuigen goedkoper en winstgevender zullen maken”, legde ze kort uit in een brief aan investeerders.
  • GM handhaaft echter zijn doelstelling voor 2025. Dat wil zeggen, het bereiken van een jaarlijkse productiecapaciteit van 1 miljoen elektrische voertuigen in Noord-Amerika.

1 miljoen elektrische wagens

Duiding: Waarom deze tussentijdse doelstelling annuleren?

  • Waarnemers plaatsen GM vaak bij de meest optimistische fabrikanten als het gaat om elektrische voertuigen. Niet in de laatste plaats vanwege zijn ambitie om zijn wagenpark tegen 2035 bijna volledig te elektrificeren, met vrachtwagens als uitzondering.
  • Naast het opgeven van deze tussentijdse doelstelling, kondigde het Amerikaanse bedrijf onlangs aan dat het de opening van een fabriek voor elektrische vrachtwagens in de buitenwijken van Detroit met een jaar uitstelt.
    • “Terwijl we vooruitgaan in de transformatie naar EV’s, is het parcours een beetje hobbelig, wat niet onverwacht is”, zei de CEO tijdens de toelichting van de resultaten. “We evolueren naar iets waar we op een veel flexibelere manier kunnen reageren om ervoor te zorgen dat we de juiste voertuigen hebben.”
  • “In de VS blijft de vraag naar elektrische voertuigen sneller groeien dan de automarkt in zijn geheel”, schrijft de Wall Street Journal. “Maar het tempo is vertraagd en de prijzen die autofabrikanten in rekening brengen zijn gedaald.”
    • De consumenten zijn bereid een vrij hoge prijs te betalen voor een elektrische wagen, waardoor de vraag de afgelopen jaren zo snel is gestegen. Degenen die overblijven zullen pas de sprong wagen als de prijzen dalen. Dit zet fabrikanten ertoe aan hun prijzen te verlagen. Maar dat vermindert hun winstgevendheid.
    • Zoals Quartz uitlegt, wordt dit fenomeen weerspiegeld in de explosieve verkoop van elektrische tweedehandsvoertuigen. Ze zijn niet alleen betaalbaarder, sommige komen ook in aanmerking voor een deel van het belastingvoordeel dat beschikbaar is voor nieuwe EV’s.

Staking

Context: Betere resultaten dan verwacht, ondanks de staking.

  • De operationele winst kwam uit op 2,28 dollar per aandeel, terwijl analisten 1,87 dollar hadden verwacht.
  • De inkomsten bedroegen 44,13 miljard dollar, beter dan de verwachte 43,68 miljard dollar.
  • Hoewel deze cijfers beter zijn dan verwacht, zijn ze nog steeds lager dan vorig jaar. Dit is niet te wijten aan de vertraging in de verkoop van EV’s, maar eerder aan de staking die half september begon door de vakbond United Auto Workers (UWA). Bij de staking zijn tienduizenden Amerikaanse werknemers van GM, Ford en Stellantis betrokken. Ze eisen meer werkzekerheid en een beter loon.

(ns/evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.