Global Wealth Report 2021: dit zijn de 3 belangrijkste grafieken

De Zwitserse investeringsbank Credit Suisse publiceert woensdag haar jaarlijkse Global Wealth Report. Het rapport bericht over de toestand van de welvaart van de wereld. Business AM vat de belangrijkste conclusies uit de studie hieronder samen in drie grafieken.

Waarom is dit belangrijk?

De coronapandemie zou voor enorme globale economische schade zorgen. Dat is tenminste wat altijd werd gedacht. Maar uit het rapport blijkt dat vooral wisselkoersen een grote invloed hadden op de welvaartsverschuivingen.

Overzicht

De eerste grafiek geeft een totaalbeeld van de belangrijkste verschuivingen van de welvaartsgroei in 2020. Wereldwijd steeg de totale rijkdom met 7,4 procent. De rijkdom per volwassene steeg met 6 procent. Dat is meer dan dubbel zoveel als in het jaar 2000.

De twee best scorende regio’s zijn Noord-Amerika en Europa, met een groei van 12,4 biljoen dollar en 9,2 biljoen dollar. China en de rest van Azië, India niet meegerekend, lopen vlak achter Europa en zijn samen goed voor 8,9 biljoen dollar. In Afrika zijn er amper veranderingen detecteerbaar in totaal vermogen. De kleine veranderingen die er toch plaatsvonden, zijn vooral te danken aan fluctuerende wisselkoersen.

Zowel India als Latijns-Amerika noteerden grote verliezen in 2020. Het totale vermogen in India daalde tot 594 miljard dollar, dat is een daling van 4,4 procent. Dat verlies werd verergerd door onstabiele wisselkoersen. Mochten die stabiel zijn gebleven, zou het verlies slechts 2,1 procent zijn geweest. De slechtst presterende regio is Latijns-Amerika, waar het totale vermogen daalde met 11,4 procent of 1,2 biljoen USD. Hier is de pandemie uiteraard de grootste oorzaak.

Koplopers en achterblijvers

Gezien de crisis waarin we ons bevinden, verwachtte niemand dat huishoudens grote welvaartsstijgingen zouden kennen. Toch resulteerden de samenloop van stijgende activaprijzen en stijgende valuta in aanzienlijke winsten.

Welvaartsverschuivingen zijn het best af te lezen in rijkdom per volwassene. De prestaties van de verschillende landen komen op die manier beter in beeld. De grafiek hieronder geeft een overzicht van de landen waar rijkdom per volwassene het meeste steeg, natuurlijk in USD.

Zwitserland en Australië staan bovenaan de lijst met respectievelijk +70.729 USD en +65.695 USD. België en Zweden noteerden beiden stijgingen van meer dan 50.000 dollar. Huishoudens in Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten genoten collectief van een een stijging van meer dan 40.000 USD. De opwaartse trends in deze landen zijn voornamelijk te danken aan stijgende activaprijzen, vooral in de VS. 

Zeer weinig landen hebben – eerder onverwacht – grote vermogensverliezen geleden. Toch daalde de rijkdom per volwassene wel in Brazilië, Chili en Rusland. Een dodelijke combinatie van dalende valuta en de coronacrisis ligt hier aan de basis. Hun vermogensverlies per volwassene kroop net net onder de 10.000 USD, in tegenstelling tot de Verenigde Arabische Emiraten (-18,540 USD) en Hongkong (-26,419 USD), die zwaardere verliezen moesten incasseren. Zij zijn hier de grootste verliezers.

Miljonairsdichtheid per land

Ruwweg 1% van de volwassenen in de wereld is miljonair. Maar hoe verhoudt dat percentage zich tussen de landen? Je kan het zien het in de grafiek hieronder. 

Beginnend van rechts zijn miljonairs in India, Indonesië en zelfs Rusland eerder zeldzaam. Slechts één op duizend volwassenen is er miljonair. In China is de frequentie niet veel groter. Toch betekent dat niet dat er in die landen geen miljonairs zijn. De populatie is er gewoon zo groot dat miljonairs verdwijnen in de verhouding. 

In Zuid-Europa daarentegen, wordt de kans om een miljonair op straat tegen te komen steeds groter. Wel 3 procent van de volwassenen in Italië en Spanje is miljonair. De kans wordt nog groter in het noorden. In Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland is 4 procent van de bevolking miljonair. In België, Nederland, Denemarken en Zweden is dat zelfs 6 procent.

Toch, met meer dan 8 procent miljonairs per volwassene, zal je sneller iemand rijk tegenkomen in de Verenigde Staten, Hongkong of Australië. Wil je je kansen op miljonairspotten nog verhogen, ga dan naar Zwitserland. Wel 15 procent van de bevolking is daar miljonair. 

Lees ook: Zwitserland blijft een natie van cash, maar alternatieven beginnen door te dringen

Meer