“Tax me if you can”: Amerikaanse belastingdienst interesseert zich niet voor miljonairs

In de afgelopen tien jaar zijn het budget en het personeelsbestand van de Amerikaanse belastingdienst IRS volledig uitgekleed. Tussen 2010 en 2017 (met 6 jaar Obama aan de macht en 1 jaar Trump) werden de werkingskosten van de dienst met 2 miljard dollar verminderd, het budget voor wetshandhaving daalde met 23 procent, en het aantal controleurs werd met een derde verminderd, tot 9.510. 

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl ze gepassioneerde speeches gaven en beloofden een einde te maken aan de onaanvaardbare en steeds toenemende ongelijkheid in de Amerikaanse maatschappij, lieten de regeringen Obama en Trump de Amerikaanse belastingdienst IRS volledig verkommeren. De regering Biden belooft beterschap.

De laatste keer dat de IRS minder dan 10.000 controleurs in dienst had, was in 1953. De Amerikaanse economie was toen zeven keer kleiner en de bevolking half zo groot.

De rijkste Amerikanen hebben uitermate van dit gebrek aan controle geprofiteerd. In 2020 werden meer dan 637.000 aangiften gedaan met meer dan 1 miljoen dollar aan inkomen, maar slechts 11.000 daarvan – amper 1,7 procent – werden aan een controle onderworpen. Het gaat om de sterkste daling van de controle op grootverdieners in de afgelopen tien jaar.

Het goede nieuws is dat Biden de komende tien jaar 80 miljard dollar in de IRS wil investeren. Dat is een verhoging met 70 procent van de totale financiering van de belastingdienst in de voorbije tien jaar. Ook het aantal controleurs zou verdubbeld worden. Geschat wordt dat het de Amerikaanse staatskas 700 miljard dollar aan belastinginkomsten kan opleveren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20