Een tekort aan glasvezelkabel heeft prijzen sterk doen toenemen, waardoor plannen om telecommunicatie-infrastructuur uit te breiden wereldwijd in het gedrang komen. Dat treft vooral een paar streken, waaronder ook Europa.
Behalve het Europese continent, kampen ook China en India met recordhoge prijzen. Sinds maart 2021 zouden die met zowat 70 procent zijn gestegen: van 3,70 dollar (3,63 euro) naar 6,30 dollar (6,18 euro) per kilometer kabel. Dat blijkt uit cijfers van Cru Group, een marktanalysebedrijf uit het Verenigd Koninkrijk (VK).
Dat zou voornamelijk te wijten zijn aan een toenemende vraag, waardoor er niet genoeg glasvezelkabel is voor iedereen.
Europa heeft bijvoorbeeld het ambitieuze doel om tegen 2030 alle huishoudens te voorzien van gigabitsnelheden. Ook zou iedereen toegang moeten krijgen tot 5G, waar ook glasvezelkabel voor nodig is. China zou intussen zelfs al verder staan: zowat 60 procent van alle 5G-stations in de wereld bevinden zich in het land, althans volgens CGTN, een televisiekanaal van de Chinese publieke omroep.
Daarbovenop komt de concurrentie van private bedrijven doorheen de wereld. Techreuzen als Amazon, Google en Meta zijn druk in de weer om hun datacentra uit te breiden, waarvoor enorm grote hoeveelheden glasvezel nodig zijn.
China slorpt helft van glasvezelkabel op
Dat China het zo goed doet, is niet verwonderlijk. Het land soupeerde tijdens de eerste helft van het jaar maar liefst 46 procent van de totale voorraad glasvezelkabel op. Ook Noord-Amerika koopt steeds meer op: de vraag in de regio stijgt jaarlijks met zo’n 15 procent. Wereldwijd zou de glasvezelconsumptie tijdens de eerste helft van het jaar met zo’n 8,1 procent zijn gestegen.
Doordat iedereen een stukje van de taart wil, rijzen kosten wereldwijd de pan uit. “Aangezien de kosten om uit te rollen ineens verdubbeld zijn, begint zich de vraag te stellen of landen hun doelen qua infrastructuur wel zullen behalen en of dit een impact zal hebben op de wereldwijde connectiviteit”, zegt Michael Finch, een analist bij Cru Group aan Financial Times.
Problemen in de toeleverketen
Bovenop die stijgende vraag, is er nog een groot probleem. De kosten van grondstoffen die worden gebruikt om glasvezelkabels te produceren, stijgen de voorbije jaren enorm hard. De prijs van helium bijvoorbeeld, een belangrijk element dat tijdens de vervaardiging wordt gebruikt, steeg sinds 2020 al met zo’n 135 procent.
Helium is een bijproduct van de productie van aardgas, waardoor de prijzen van de twee nauw samenhangen.
Ook de prijs van polyethyleen, een materiaal dat wordt gebruikt om de behuizing van glasvezelkabels te maken, steeg de voorbije maanden enorm hard. Die hangt nauw samen met de prijs van ruwe olie: het zwarte goud wordt immers gebruikt om polyethyleen te vervaardigen.
(kg)