Afscheid nemen van fossiele brandstoffen. En wat dan?

Wat vaak wordt vergeten in de discussie over olie en gas, is dat ze niet alleen worden gebruikt om auto’s van brandstof te voorzien en huizen te verwarmen – ze zijn ook “van cruciaal belang” voor een breed scala van alledaagse producten, schrijft de Wall Street Journal.

  • Een van de meest alomtegenwoordige is polyethyleen. Het “meest gebruikte plastic vandaag de dag” is te vinden in alles, van boodschappentassen tot waterflessen tot katheters. 
  • Een ander voorbeeld is polypropyleen, dat wordt gebruikt in iPhone-hoesjes, fitnessuitrusting, dameshygiëneproducten, voedselcontainers, gezichtsmaskers en nog veel meer. 
  • “Rij je in een elektrische auto of fiets je?” Vergeet niet dat het asfalt waarop je rijdt gemaakt is van bitumen, een halfvaste vorm van aardolie.
  • Dan is er de voedselproductie. De prijs van kunstmest, die met behulp van aardgas wordt gemaakt, heeft een recordhoogte bereikt. Dat dwingt boeren om ofwel hun aanbod in te krimpen. Of om sojabonen te planten voor diervoeder in plaats van maïs en tarwe. Dat drijft op zijn beurt de voedselprijzen op, wat tot “ernstige” tekorten in Afrika zou kunnen leiden. 

Een “storende waarheid” is dat petrochemische producten “alomtegenwoordig en onmisbaar” zijn, op een manier die veel van degenen die oproepen tot een verbod op fossiele brandstoffen gewoon niet begrijpen. En alternatieven vinden – anders dan in de energiesector – zal “zo goed als onmogelijk” zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20