Wereldwijd vast breedband groeit dit decennium nog met een kwart

Eind dit decennium zal vast breedband wereldwijd 1,6 miljard abonnees hebben. Dat betekent een stijging met 26 procent tegenover het vierde kwartaal van vorig jaar, toen er 1,27 miljard aansluitingen werden geregistreerd. Dat zegt een rapport van consulent Point Topic.

De onderzoekers wijzen er daarbij wel op dat 88 procent van de abonnees van vast breedband in slechts dertig landen zal zijn geconcentreerd.

Glasvezel

Point Topic voorspelt dat glasvezel tegen het eind van dit decennium bij vast breedband ongeveer 75 procent van de aansluitingen zal vertegenwoordigen, tegenover 62 procent eind vorig jaar. Tijdens dezelfde periode zal volgens het rapport het aandeel van de traditionele telefoonaansluitingen van 10 procent naar 4 procent inkrimpen.

Bij de kabelabonnementen zou volgens de ramingen een terugval van 17,5 procent naar 10 procent worden opgetekend. Het aandeel van andere technologieën zal volgens Point Topic ongeveer stabiel blijven op 10 procent.

“De oudere kopernetwerken verliezen al verscheidene jaren klanten aan geavanceerdere technologieën”, stippen de onderzoekers aan. “Tot het einde van dit decennium zullen glasvezelverbindingen tot in de woning van de gebruiker het grootste aantal nieuwe klanten blijven aantrekken.”

“Anderzijds moet worden beklemtoond dat het aantal kabelgebruikers in een groot deel van de technologisch geavanceerde markten tot amper enkele tienduizenden of honderdduizenden gebruikers zal terugvallen.”

China

Voorspeld wordt verder dat China aan het eind van dit decennium de grootste glasvezel-breedbandmarkt blijven. Gewag wordt gemaakt van 523 miljoen abonnees. Ramingen van Point Topic plaatsen India op de tweede plaats met ongeveer 110 miljoen gebruikers, gevolgd door de Verenigde Staten met 80 miljoen verbindingen.

De onderzoekers merken op dat de top tien in belangrijke mate door ontwikkelende landen wordt gedomineerd. Indonesië wordt immers met 60 miljoen gebruikers op een vierde plaats geplaatst, gevolgd door Brazilië en Japan, die elk ongeveer 40 miljoen consumenten zouden tellen.

Verder worden onder meer ook Vietnam en Chili door Point Topic als snel opkomende markten genoemd. In de top tien zijn verder ook nog Zweden en Frankrijk terug te vinden.

Vaste connecties zullen volgens het rapport eind dit decennium 70 procent van alle breedband-verbindingen vertegenwoordigen. Glasvezel zou daarin een penetratie van 52,3 procent laten optekenen. In Spanje en het Verenigd Koninkrijk zou echter een score van 100 procent worden opgetekend, terwijl ook Vietnam, Chili, China en Japan een niveau van meer dan 90 procent zouden optekenen.

De onderzoekers merken wel op dat de lancering van supersnelle 5G-diensten inmiddels de groei van vast breedband wereldwijd heeft aangetast. Tegen het einde van dit decennium zou volgens hen het aantal gebruikers van vast breedband bij een aantal operatoren en in een aantal landen tegen het einde van dit decennium doen inkrimpen.

Meer