Gespot: Nederlandse militairen vliegen rond met ‘revolutionaire’ jetpacks

Het Nederlandse Korps Mariniers heeft de afgelopen tijd tests uitgevoerd met een jetpack. Daarmee kunnen special forces verticale obstakels gemakkelijker overwinnen, klinkt het. 

Nederlandse militairen hebben tests uitgevoerd met het zogenoemde Gravity Fly Suit, een vliegpak waarmee iemand zich in harnas met straalmotoren door lucht kan verplaatsen. Dankzij het Fly Suit kunnen de militairen op plekken komen die voorheen vrijwel onbereikbaar waren, aldus de Nederlandse Defensie. 

Zo oefenden de mariniers met het pak onder meer bij het aan boord gaan van schepen en in een bebouwde omgeving. Volgens majoor Mark Haasdijk werkt het pak erg intuïtief: ‘We hebben alleen wat eerste stapjes gezet door een klein stukje op beperkt vermogen te vliegen’.

‘Makkelijker dan gedacht’

Op de rug en de armen zitten motoren. De militairen kunnen de snelheid en hoogte met een gashendel in de hand regelen. ‘Door je lichaam en je armen te bewegen, genereer je opwaartse druk. Het is een kwestie van balans vinden in de lucht’, zegt Haasdijk na een korte vlucht. ‘Het was makkelijker dan je zou denken.’

Volgens Defensie volgt er nu een evaluatie, waarna een besluit volgt of en op welke manier de mariniers het pak kunnen gebruiken. ‘We gaan nu vooral kijken naar de militaire toepassing’, klinkt het. ‘Het mooie is dat dit soort ontwikkelingen dingen mogelijk maken, die we zelf niet zouden bedenken. Dit opent deuren.’

Ook interesse in de VS en VK

Ook het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) onderzoekt of het een ‘draagbaar persoonlijk luchtmobiliteitssysteem’ kan inzetten bij militaire missies. Begin maart heeft het instituut een oproep gelanceerd om voorstellen in te dienen die kunnen helpen bij de ontwikkeling van een dergelijk systeem. 

Vorig jaar maakte ook de Britse Royal Navy bekend dat het al bezig is met experimenten met jetpacks van Gravity Industries, een bedrijf opgericht door de voormalige Britse marinier Richard Browning.

(jvdh) 

Meer