Gaan de Amerikaanse militairen binnenkort jetpacks gebruiken?

Jetpacks zouden binnenkort wel eens realiteit kunnen worden. Het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) onderzoekt of het een ‘draagbaar persoonlijk luchtmobiliteitssysteem’ kan inzetten bij militaire missies.

DARPA is een instituut van het Amerikaanse ministerie van Defensie dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van militaire technologie. Begin deze maand heeft het instituut een oproep gelanceerd om voorstellen in te dienen die kunnen helpen bij de ontwikkeling van ‘draagbaar persoonlijk luchtmobiliteitssysteem’, wat dus eigenlijk een jetpack is. DARPA lanceerde die oproep via twee federale programma’s die financiering toekennen aan kleine innoverende bedrijven.

Gliders en wingsuits

Met de oproep mikt DARPA niet alleen op jetpacks. In principe zijn alle voorstellen goed, zolang de technologische snufjes gedragen kunnen worden door één of enkele personen. Dat betekent dat het instituut ook projecten zal bekijken die bijdragen aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld gemotoriseerde gliders en wingsuits.

‘De systemen kunnen in de lucht worden ingezet voor onder meer infiltratie in vijandig gebied, of op de grond voor een grotere mobiliteit offroad’, staat er in de oproep. ‘Het systeem zou kunnen worden aangedreven door elektrische batterijen, waterstof of conventionele brandstofvoortstuwingssystemen, zolang het systeem geen omgevingsfactoren, zoals wind, nodig heeft om op gang te komen.’

Het verlanglijstje van DARPA gaat verder: ‘We zoeken naar systemen die stil zijn met een lage infraroodsignatuur, maar toch eenvoudig genoeg dat een gebruiker het met ‘relatief weinig training’ zou kunnen leren bedienen.’

In de voetsporen van de Royal Navy

Hoe dan ook biedt de oproep geen garantie dat de Amerikaanse militairen binnenkort jetpacks gaan gebruiken tijdens missies. Het is alleen bedoeld om DARPA te helpen de haalbaarheid van een dergelijk systeem te overwegen en het eventueel te demonstreren.

De oproep komt vijf maanden nadat de Britse Royal Navy heeft bekendgemaakt dat het al bezig is met experimenten met jetpacks. Het U.S. Special Operations Command liet onlangs overigens weten dat het een jetpack zou evalueren dat een snelheid haalt van meer dan 200 mijl per uur (320 kilometer per uur).

DARPA biedt de kandidaten momenteel tot 225.000 dollar in de studiefase van het programma. In die periode zullen de voorgestelde concepten aan een grondige analyse van hun prestatievermogen worden onderworpen. Als de concepten doorgaan naar de tweede fase, zal de technologie worden ontwikkeld voor grond- of vliegproeven om te zien hoe ze in presteren in realistische situaties.

Lees ook:

Meer