Georges-Louis Bouchez komt gewond uit lijstvorming MR

Sophie Wilmès (MR) is helemaal terug op het voorplan, terwijl Georges-Louis Bouchez beschadigd uit de lijstvorming komt bij zijn MR.  

  • Franstalig België mag zich opmaken voor een ‘clash der oud-premiers’, met ‘Sainte Sophie’ aan de ene kant en ‘Elio’ aan de andere kant. Want terwijl bij de PS al langer duidelijk was dat de 71-jarige Di Rupo de lijst voor Europa trok, werd dit weekend bij de MR beslecht dat Wilmès lijsttrekker wordt voor de MR in Europa. Een erg boeiende ‘Europese’ confrontatie dus, tussen twee politici die toch potentieel na 9 juni nog altijd een grote rol kunnen gaan spelen in de Wetstraat.
  • Zeker Wilmès was duidelijk: “Dit is allerminst een afscheid”, zo stelde ze op haar voorstellen. Plus ook: “Er liggen maar enkele metrohaltes tussen het MR-hoofdkwartier en de Europese wijk met het Europees Parlement”, zo liet ze fijntjes weten. 
  • Voor de oud-premier, die razend populair is in de peilingen, is de Europese lijst een kans om zich in heel Franstalig België te presenteren, en daar een “wauw”-effect te creëren, zoals men nu al dagen aan het zeggen is binnen de MR.
  • Voor Bouchez is het een wat bittere nederlaag: hij had Wilmès gewoon liever op de Kamerlijst in Brussel gezien als lijsttrekker. Bovendien moest hij finaal ook ex-minister Valéry Glatigny opnieuw van stal halen, om nu de Brusselse lijst te komen trekken: Glatigny was normaal de nummer twee op de Europese lijst geweest. Voordien was ze minister in de Franse Gemeenschap, maar om gezondheidsredenen trad ze vorig jaar terug. 
  • De MR-voorzitter komt ondertussen gewond uit heel de saga: hij stelde aan een hele reeks personaliteiten en burgemeesters uit eigen rangen de vraag om de lijst te trekken voor Brussel, en wilde zoals vermeld veel liever een andere naam als kopvrouw voor de Europese lijst. Hij werd flink in de schaduw gezet door Wilmès, die duidelijk helemaal terug op het voorplan is, en na de verkiezingen wel eens de onbetwiste nummer één van de partij kan worden.