Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van de MR, staat erom bekend af en toe te provoceren. Tijdens de regeringsonderhandelingen bleef hij echter opmerkelijk sereen. Tot nu, zo blijkt. Het zint Bouchez niet dat formateur Bart De Wever (N-VA) toegevingen deed aan Vooruit.
In het nieuws: Bouchez lijkt niet zo constructief meer op en verwijt De Wever kinderachtig gedrag.
- Bart De Wever moest met lege handen naar koning Filip. Tot een akkoord over zijn supernota kwam het niet. Dat had alles te maken met de MR van Georges-Louis Bouchez: de partij wil een verlaging van de roerende voorheffing van 30 naar 25 procent. Dat voorstel werd uit de supernota van De Wever geschrapt, omdat het moeilijk ligt bij de socialisten. Bovendien beloofde De Wever aan Vooruit-voorzitter Conner Rousseau om een meerwaardebelasting in te voeren op obligaties en aandelen, ook een rode eis.
- Daardoor is Vooruit nu, na lang twijfelen, mee aan boord. Dat irriteert Bouchez, die vindt dat De Wever teveel toegevingen doet. Zonder verlaging van de roerende voorheffing wil hij geen meerwaardebelasting, gaf hij te kennen. Daardoor liepen de nachtelijke besprekingen op niets uit.
- Concreet zouden de grote vermogens 1 miljard euro extra moeten bijdragen. Dat kan opgesplitst worden in 500 miljoen euro uit de meerwaardebelasting en de andere helft door een effectentaks. Volgens Bouchez zou meerwaardetaks niet nodig zijn en raakt men met enkel de effectentaks ook aan 1 miljard euro.
Een kleuter
De details: Veel frustratie bij de onderhandelaars, zo blijkt.
- Er zouden die nacht harde woorden gevallen zijn, schrijft De Standaard. Zo zou Bouchez De Wever “een kleuter” hebben genoemd. Zowel MR als N-VA ontkennen dat verhaal. Volgens De Morgen zou Bouchez op een bepaald moment gezegd hebben dat een meerwaardebelasting voor hem helemaal niet meer bespreekbaar was, zo beschrijft een onderhandelaar. Het was voor alle aanwezigen duidelijk dat de MR-voorzitter voet bij stuk zou houden.
- Die houding roept frustratie op bij de rest. “Nu het moment aangebroken is dat er compromissen gesloten worden, hervalt hij weer in oude gewoontes”, klinkt het bij een onderhandelaar in De Morgen. “Op die manier zullen we er niet geraken”. Nu blijven de onderhandelingen hangen in wat voor velen ‘een symbooldossier’ is. En “dat terwijl we het over de grote lijnen, bijvoorbeeld dat grote vermogens meer moeten bijdragen, eigenlijk best vaak eens zijn”, aldus een andere onderhandelaar in dezelfde krant.
De ‘oude’ Bouchez
Opgemerkt: De houding van Bouchez nu is opvallend, want hij hield zich erg gedeisd.
- Er vielen al harde woorden over de vroegere houding van Bouchez, die binnen Vivaldi geregeld stookte en zijn mening liet horen. “Bouchez is een compleet onbetrouwbaar figuur. (…) Het zou beter zijn dat hij minister-president van Wallonië wordt. Dan zijn wij ervan af. En dan hoeft hij geen Nederlands te leren”, zo liet Melissa Depraetere (Vooruit) midden juni nog optekenen.
- Bouchez liet vervolgens een nieuw woord vallen. ‘Bouchezbashing‘, zo noemde hij het feit dat er op de man gespeeld werd. Maar omdat hij telkens aanhaalde dat het belangrijk was en is om snel een regering te vormen, zette hij niet de tegenaanval in.
- Bovendien kwam er door de N-VA-nota’s veel op tafel dat MR wel zinde, van de beperking van de werkloosheidsuitkeringen tot verregaande hervormingen van de pensioenen. Dat Bouchez plots zo moeilijk doet nu bepaalde stukken in de tekst wat linkser ogen, valt zwaar. “Bouchez heeft zich nu plots herinnerd dat hij tegen hogere belastingen is”, vertelt een onderhandelaar in Het Nieuwsblad.
- Daarbij is de vergelijking met de ‘oude’ Bouchez binnen de vorige regering snel gemaakt. “De vergadering deed heel hard aan Vivaldi denken. Eerst alles afspreken, dicht bij een akkoord staan, om dan te botsen op Bouchez die het been plots stijf houdt”, zegt diezelfde persoon.
Vergadering afgezegd
Om te volgen: De Wever heeft drie dagen extra gekregen van koning Filip, is dat genoeg?
- Dat er snel een nieuwe regering moet komen, is de stille hoop van velen. Formateur De Wever blijft de druk bewust hoog houden. Hij vertrok maandagmiddag van het paleis met drie dagen extra op zak. Donderdag wordt hij weer bij de koning verwacht. Die deadline zou er na onderling overleg zijn gekomen tussen het paleis en De Wever, weet VRT NWS.
- Door de enorme druk op De Wevers supernota liggen ook alle andere gesprekken stil. Zo werd maandag een vergadering over de staatshervorming afgezegd. De vraag blijft of Bart De Wever Georges-Louis Bouchez op andere gedachten kan brengen. Door de afwezigheid van de PS kunnen er heel wat MR-punten binnengerijfd worden. Of dat genoeg is voor Bouchez om zijn standpunt over de meerwaardebelasting te laten varen, zal in de komende dagen duidelijk worden.
- Toch ziet niet iedereen de situatie zwartgallig. “Meneer De Wever heeft een goede supernota geschreven”, liet ontslagnemend vicepremier David Clarinval (MR) zich ontvallen aan VRT NWS. “Er zijn nog enkele punten. Ik hoop dat we een akkoord kunnen vinden in de loop van de week”, zo bleef hij positief.