Een van de meest in het oog springende politici op dit moment is MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Als grote overwinnaar van de verkiezingen in Wallonië wordt hij een van de hoofdrolspelers bij het vormen van een federale regering. Maar op links is men geen fan van de figuur Bouchez, iets wat hemzelf behoorlijk stoort.
In het nieuws: Bouchez zit op hetzelfde spoor als Bart De Wever (N-VA), besparingen.
- “Als het van mij afhangt, worden er zo snel mogelijk nieuwe regeringen gevormd”, laat Bouchez optekenen in De Morgen. Daarmee herhaalt hij wat hij eerder zei, om “geen tijd te verspillen.”
- Inmiddels lukt het Bouchez om in gesprekken met Les Engagés te werken aan een Waals regeerakkoord, voor het eerst sinds lang zonder de PS. “Ik voel echt een uitstekende klik met Maxime Prévot (voorzitter van Les Engagés, red.)”, vertelt hij.
- Daarbij zijn er ook heel wat raakvlakken tussen MR en N-VA. Beiden pleiten voor besparingen om de begroting op orde te krijgen. Hij denkt daarbij bijvoorbeeld om meer in te zetten op preventie bij ziektes dan op gezondheidszorg voor zieken.
- Besparingen op de gezondheidszorg zijn niet aan de orde voor Vooruit, cd&v en Les Engagés. Voor Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere “moet dat duidelijk zijn bij de start”. Ook Les Engagés-kopstuk Jean-Luc Crucke riep op tot blokvorming tussen de drie partijen om samen dat standpunt van N-VA en MR tegen te gaan.
- Maar die besparingen zijn volgens Bouchez dringend nodig, omdat België van Europa het begrotingstekort moet wegwerken. Door het Europees strafbankje liggen er nu twee scenario’s voor:
- Een traject van vier jaar waarbij er jaarlijks 0,72 procent van het bruto binnenlands product (bbp) weggewerkt moet worden
- En een verlengd traject van zeven jaar met een jaarlijkse inspanning van 0,5 procent van het bbp. Dat tweede scenario is het meest voor de hand liggende, juist omdat men uitgaat van een lange regeringsvorming waardoor er de eerstvolgende jaren minder kan gebeuren.
- Op zeven jaar tijd gaat het in totaal om een inspanning van 23 miljard euro. Al houdt dat geen rekening met een verslechtering van de begroting, zoals wel werd voorspeld. Het eigenlijke bedrag kan dus hoger liggen, rond 25 miljard euro.
- Ook wil Bouchez een staatshervorming, om te kijken of bepaald beleid niet door de regio’s geregeld moet worden. “We geven jaarlijks 4 miljard euro uit aan Waalse werklozen. Een kolossaal bedrag dat ons een rampzalig resultaat oplevert. Maar dat krijg je als overheidsgeld hopeloos versnipperd wordt ingezet. Idem in het Franstalig onderwijs.”
- De MR-voorzitter stelt in het interview dan ook dat “mochten de N-VA en de MR alleen rond de tafel zitten, we hadden volgens mij binnen 10 dagen een federale regering”.
‘Bouchezbashing’
Genoteerd: Bouchez meent dat hij wordt tegengewerkt door links en vindt een nieuwe term uit, ‘Bouchezbashing’.
- De MR-voorzitter wordt door zijn ideeën en botte stijl vaak door de mangel gehaald door de PS. Onterecht en overdreven, vindt hij. “Als ik straks een kruimel van mijn bord laat vallen, zal ik een sluikstorter zijn. Als ik een meter voor een zebrapad oversteek, zal ik een verkeershooligan zijn. De Bouchezbashing kan beginnen”.
- En ook langs Vlaamse kant zijn ze Bouchez liever kwijt dan rijk. “Bouchez is een compleet onbetrouwbaar figuur. (…) Het zou beter zijn dat hij minister-president van Wallonië wordt. Dan zijn wij ervan af. En dan hoeft hij geen Nederlands te leren”, liet Depraetere vorige week nog verstaan.
- Overigens is Bouchez er nog niet uit of hij minister-president van Wallonië wil worden. “Uiteraard is het een droom. Maar ik mag niet alleen aan mijn eigen plezier denken en moet me afvragen waar ik het grootste verschil kan maken.”
- De Brusselse politiek ergert zich ook aan Bouchez. Hij kwam zich bemoeien met het Good Move-plan van Groen-informateur Elke Van den Brandt, iets wat haar enorm irriteerde. “De Brusselse ploeg zal door een Brusselaar worden bestuurd”, zei ze.
- David Leisterh, MR-lijsttrekker in Brussel en informateur langs Franstalige kant, ziet geen problemen en verdedigt zijn voorzitter. “Brussel is te lang uitsluitend bestuurd door degenen die er wonen. Het gebrek aan invloed van nationale partijen is gevaarlijk”.
Ook N-VA-bashing?
Conclusie: Bouchez is incontournable en wringt zich overal tussen, maar of het ook iets oplevert, valt nog te bezien.
- Niet alleen Bouchez krijgt het zwaar te verduren, ook N-VA wordt ‘gebasht‘, door iemand uit de eigen partij dan nog wel. Jan Peumans (N-VA) sprak zijn vrees uit voor een “neoliberaal beleid” dat zijn partij zou voeren.
- Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi maakte hier handig gebruik van door te stellen dat “voor cd&v is een groeinorm van 1,5 procent in de gezondheidszorg zoals voorgesteld door de N-VA om 4,5 miljard te besparen niet acceptabel. (…) We hebben hervormingen nodig, maar geen neoliberale regering”.
- En zo is het laatste woord nog niet gezegd over het mogelijke beleid van de federale regering. Hoewel de 5 partijen tot elkaar veroordeeld lijken in een afspiegelingscoalitie, zal hoe dan ook niert alles van het N-VA- en MR-programma uitgevoerd kunnen worden, hoe alomtegenwoordig Bouchez ook is.