Dan toch alle blikken eerst gericht op de gemeenteraadsverkiezingen

Het was de stille hoop van Bart De Wever (N-VA) om een federale regering te kunnen vormen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daar lijkt niets van in huis te komen. Alle aandacht gaat nu toch eerst naar de lokale verkiezingen van 13 oktober.

Gevolgd: Met een hele hoop speeches werd de aftrap gegeven van de lokale kiescampagne.

  • Bart De Wever zelf deed dat in Hoboken, waar hij formeel bevestigde lijsttrekker te zullen zijn voor de stad Antwerpen. Met een stevige winst voor PVDA voelt De Wever extreemlinks opkomen in zijn stad, terwijl hij ook extreemrechts opnieuw hoopt te beteugelen. Het gevolg is dat hij misschien verplicht wordt om een coalitie met Groen en Vooruit te vormen.
    • Dat De Wever toch de burgemeesterssjerp claimt, is geen verrassing. Door de lijstvorming van N-VA in Antwerpen werd ook bevestigd dat het Vlaams Parlementslid Els Van Doesburg (N-VA) is die plek twee krijgt. Als De Wever het toch tot premier schopt, dan wordt zij waarnemend burgemeester.
  • Ook op andere plaatsen is de lokale campagne begonnen. Zo speechte Maxime Prévot (Les Engagés) in Durbuy en maakt Conner Rousseau (Vooruit) Sint-Niklaas weer onveilig. Ook van Rousseau was geweten dat hij graag burgemeester wordt in zijn stad, hij trekt dan ook op campagne met de ondertitel “Uw kandidaat-burgemeester”.
  • Georges-Louis Bouchez, die zich de frustratie van velen op het hoofd haalde door de onderhandelingen stop te zetten, zet zich dan weer in voor Bergen. Hij trekt zich het lot aan van ex-Miss België Julie Taton (MR), die daar voorlopig niet op de lijst mag staan omdat haar domicilieaanvraag is geweigerd.
  • En zo wordt wat De Wever niet wilde, toch de waarheid: omdat alle kopstukken zich ook lokaal verkiesbaar stellen, zal er meer aandacht gaan naar campagnevoeren. Daarbij hoort natuurlijk een sterke profilering, wat de onderhandelingen iet ten goede komt. En zo wordt de federale regeringsvorming toch nog over de gemeenteraadsverkiezingen heen getild.