Is Els van Doesburg (N-VA) straks de opvolger van Bart De Wever als burgemeester in Antwerpen?

Nu Bart De Wever (N-VA) steeds meer in de positie van premier geduwd wordt, is de logische vervolgvraag: wie moet dan burgemeester van Antwerpen worden? Daarbij wordt de naam van Els van Doesburg (N-VA) alsmaar vaker genoemd.

In het nieuws: De Wever moet zich allicht toch vrijmaken voor het premierschap.

  • Conner Rousseau (Vooruit) was duidelijk: Bart De Wever moet zijn verantwoordelijkheden opnemen. “Zo’n federale regering kan toch enkel werken als Bart De Wever premier wordt. Hij moet het eindelijk maar eens bewijzen. Wie gaat het anders doen? Ik zie niemand”, liet hij vorige week optekenen.
  • Daarbij haalde Rousseau stevig uit naar de N-VA-voorzitter. “Ik vrees dat De Wever nooit (…) premier wordt voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij is te graag burgemeester van Antwerpen”.
  • Want op de nieuwjaarsreceptie van N-VA in januari, die doorging in Antwerpen, werd De Wever officieel voorgesteld als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Vergis u niet: in eender wat ik doe en waar ik ook ben, hier ben ik thuis”, zei De Wever tegen het publiek. “Mijn hart klopt voor deze stad, onze stad”.
  • Tegelijk bleef De Wever verklaren dat hij de enige logische keuze zou zijn als premier. Die uitspraak blijft hem achtervolgen, en Rousseau spreekt hem er dus direct op aan.

Van Doesburg als logische keuze?

Om te volgen: Is Els van Doesburg de meest logische kandidaat-burgemeester?

  • Stel dat De Wever toch het premierschap krijgt, dan moet hij zich laten opvolgen door iemand anders in Antwerpen als waarnemend burgemeester. Nu al wordt er in de richting van van Doesburg gekeken. Als Antwerps schepen is ze bevoegd voor onder meer Wonen, Dierenwelzijn en Gezondheidszorg. Ze is 35, waardoor ze als frisse wind geldt. In de wandelgangen komt haar naam steeds meer naar boven.
  • Een andere naam die eerder genoemd werd, is Havenschepen Annick De Ridder (N-VA). Maar zij onderhandelt momenteel met Vooruit en cd&v over de te vormen Vlaamse regering. Een ministerspost in die regering ligt dan ook in het verschiet voor De Ridder. Daarmee ligt de weg open voor van Doesburg.
  • Mocht N-VA liever ervaring zoeken, dan is schepen Koen Kennis (N-VA) een voor de hand liggende keuze. Hij is schepen van Mobiliteit en Middenstand. Maar Kennis krijgt af en toe kritiek door zijn directe communicatiestijl.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.