Gemeenteraadsverkiezingen dreigen behoorlijke invloed te hebben op regeringsformatie

Op 13 oktober vinden er verkiezingen plaats op lokaal niveau. Dat betekent dat er ook campagne gevoerd moet worden in de gemeenten, met bijhorende speeches. Maar aangezien landelijke kopstukken ook lokaal opkomen, zullen die speeches met argusogen gevolgd worden.

In het nieuws: Deze zaterdag speechen Bart De Wever (N-VA) en Maxime Prévot (Les Engagés) in de steden waar ze straks opkomen.

  • Zaterdagmiddag trapt de Antwerpse N-VA zijn campagne af. De Wever zal speechen, maar ongetwijfeld moet hij op zijn woorden letten. Door de dreigende impasse in de federale onderhandelingen is hij misschien straks geen formateur meer. Maar N-VA blijft onmisbaar om een regering te vormen. Anderen, en dan met name Vooruit, tegen het hoofd stoten, is dan geen goed idee.
  • Ook Prévot praat zaterdag in Durbuy over zijn lokale campagne. Maar daar blijft het niet bij, merkt De Standaard op. Hij zal ook “de voornaamste prioriteiten” van de partij aanhalen en “de politieke uitdagingen van het moment” bespreken. Menig Wetstraatwatcher hoopt dat Prévot iets zegt over de federale onderhandelingen, of de Brusselse, die ook nog altijd vast zitten.
  • En dan is er nog Groen, die zaterdag zijn zomerevenement Refresh aftrapt. Daar worden misschien minder grote uitspraken verwacht, maar misschien valt er nog iets te horen over de Brusselse regeringsvorming die maar niet wil lukken. Formateur Elke Van den Brandt (Groen) slaagt er niet in om een werkbare coalitie te vormen.

Gemeenteraadsverkiezingen komen sommigen niet slecht uit

Om te volgen: De verschillende regeringen krijgen verschillende deadlines mee.

  • In eerste instantie had De Wever de deadline van 20 september vooropgesteld. Dat is het moment dat de Europese Commissie van België een begrotingsplan wil hebben. Gezien de crisis in de regeringsvorming lijkt het steeds moeilijker om dat te halen. Misschien dat het de regering in lopende zaken lukt om uitstel te bekomen. De kans dat de federale onderhandelingen pas verder kunnen gaan na de gemeenteraadsverkiezingen, wordt steeds reëler.
  • De Vlaamse onderhandelaars willen wel nog altijd tijdig landen. Daar staat de deadline op 23 september, het moment dat de Vlaamse regering normaal met een Septemberverklaring komt. Formateur en beoogd Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) hoopt volgende week de laatste moeilijke knopen te bespreken en op te lossen.
  • Tegelijk zou het voor sommige partijen niet slecht uitkomen als de regeringsformaties nog niet rond zijn tegen de gemeenteraadsverkiezingen. Lastige maatregelen, zoals het Stikstofakkoord voor cd&v, blijven zo nog even buiten schot. Anderzijds maakt een partij zoals N-VA zich dan weer druk om Vlaams Belang en PVDA, die de lange regeringsvorming kunnen aangrijpen als munitie om aan te tonen dat de traditionele partijen volgens hen niet werken.