Geld lenen zonder CKP-toetsing

Op het ogenblik dat je in ons land een lening af wilt sluiten bij een reguliere bank dan zul je te maken krijgen met een toetsing bij het Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Het CKP wordt beheerd door de Nationale Bank van België en de toetsing wil niet per definitie zeggen dat je in de problemen komt. Wanneer je geen openstaande schulden hebt die al een behoorlijk lange tijd in beeld zijn dan zal de toetsing geen negatieve gevolgen voor je hebben.

Wanneer is de toetsing een probleem?

Helaas hebben alsmaar meer mensen die een lening aan willen vragen wel over een dergelijke schuld, of hebben deze in het verleden gehad. De kans dat je bij het CKP een zogenaamde codering achter je naam hebt staan is dan ook erg groot. Die codering zal namelijk aan financiële instellingen een advies uitbrengen over iedereen die een lening af wil sluiten. De Centrale voor Kredieten aan Particulieren maakt hierbij gebruik van verschillende coderingen.

Hoe hoger de codering is, hoe minder groot de kans zal zijn dat een reguliere bank je een lening wil verstrekken. Gelukkig bestaan er ook mogelijkheden om leningen af te sluiten zonder dat er een check uit wordt gevoerd bij de Nationale Bank.

Vrijblijvende simulatie aanvragen MET toetsing nationale bank

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen ook geld!

CKP codering wegwerken

Als je een lening af wilt sluiten dan kun je ervoor kiezen voor een lening zonder CKP check. Toch is het dan verstandig om hier eerst goed over na te denken en alle voor- en nadelen grondig te bekijken. Een lening zonder die check betekent immers vaak (veel) meer kosten dan wanneer je een reguliere lening afsluit bij een bank die bij het CKP aan is gesloten. De codering kun je laten verdwijnen door de openstaande schulden af te lossen. Indien je een bepaalde schuld hebt dan is het altijd verstandig om je volledige medewerking aan de kredietverstrekker te verlenen. Zo zal er niet alleen snel een constructieve oplossing worden gevonden, maar voorkomt je eveneens dat je de meest erge codering achter je naam krijgt staan.

Kleine lening zonder CKP check

Op het moment dat een leenbedrag van minder dan 1000 euro voldoende is om je extra financiële speelruimte te geven dan kun je ook kiezen voor een zogenaamde minilening. Een minilening is een lening die af wordt gesloten met een korte looptijd (van hooguit drie maanden) en waar geen rente over gerekend zal worden. Wel dien je opstartkosten te betalen als je een minilening aangaat. Doordat de minilening slechts een beperkte omvang heeft, kan deze zonder problemen af worden gesloten, zelfs als je een CKP codering achter je naam hebt staan. Wettelijk gezien is een check bij het CKP niet eens vereist als er een minilening afgesloten gaat worden. Dit soort leningen wordt overigens telkens afgesloten bij financiële instellingen die niet aan zijn gesloten bij het CKP.

Grote lening zonder CKP check

Indien je meer nodig hebt dan een klein bedrag, maar je ook een CKP codering hebt, zul je op zoek moeten gaan naar andere oplossing, zoals het lenen van geld bij een alternatieve kredietverstrekker. Aan deze manier van geld lenen kleven echter een aantal nadelen. Hierbij kun je denken aan:

  • de kostprijs van een lening zonder CKP zal aanzienlijk hoger liggen dan wanneer je een reguliere lening afsluit bij een bank,
  • er zal bovendien nog altijd een financieel onderzoek in worden gesteld naar je financiële handel en wandel. Dit betekent dat, wanneer je financieel niet in staat bent om het geleende geld terug te betalen, ook een alternatieve kredietverstrekker je geen lening zal verstrekken. Geld lenen zonder CKP toetsing behoort dan wel tot de mogelijkheden, maar zal niet altijd even interessant zijn in elke situatie.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20