Geld lenen, wanneer zet ik de stap?

Vandaag is het een peulenschil om een lening of krediet te krijgen. Kredietverstrekkers zijn er in alle soorten en maten. Bij de ene kredietverstrekker kun je nog sneller en voordeliger wat extra geld lenen dan bij de ander. Toch dien je jezelf af te vragen of je er wel goed aandoet om een lening aan te gaan en of je deze extra financiële speelruimte wel echt nodig hebt.

Is geld lenen echt nodig?

In het verleden werd spaargeld in een oude sok bewaard voor in tijden, dat het hard nodig zou zijn. Wat later werd het geld op de bank gezet zodat je een leuke rente kan ontvangen op je spaargeld. Vandaag de dag is lenen echter zo eenvoudig geworden dat sparen vaak achterwege wordt gelaten als je iets nieuws aan wilt schaffen. Je koopt tegenwoordig dus producten of diensten terwijl je er eigenlijk nog geen geld voor hebt en betaalt dit in termijnen, en met een zekere rentevergoeding, terug.

Vaak is een lening echter helemaal niet nodig en kun je zonder problemen nog even wachten met de aanschaf van bijvoorbeeld een andere auto of het plaatsen van een uitbouw aan je woning. In de loop van de tijd ben je echter zo gewend geraakt aan luxe om je heen. Leven zonder luxe lijkt vaak zelfs onmogelijk en is geld sparen iets waar je op de eerste plaats niet aan denkt.

Rente is een essentieel onderdeel van de afbetaling

Een lening of krediet wordt in termijnen afgelost waar ook een bepaald deel aan rente bij voldaan dient te worden. Om die reden is geld lenen altijd duurder dan wanneer je een product of dienst meteen bij aanschaf betaald. Je gaat een lening aan omdat je op een bepaald moment zelf niet over voldoende financiële middelen beschikt, maar vaak weet je niet zeker of je deze in de toekomst wel zult hebben. Bij het afsluiten van een lening zul je bovendien voor de toekomst geld inleveren op je vaste inkomen en dus enige tijd extra zuinig moeten leven.

Problemen door geld lenen

Er worden veelvuldig leningen en kredieten afgesloten zonder stil te staan bij de aflossingscapaciteit, en hierdoor kunnen ernstige problemen ontstaan. Hoewel geld lenen in veel gevallen goed gaat, blijkt in de regel dat de gevolgen van het afsluiten van een lening wordt onderschat. Dikwijls ontstaan financiële problemen niet opzettelijk, maar doordat er niet voldoende kennis aanwezig is met betrekking tot het lenen en het terugbetalen van geld.

Gevolgen als je een lening niet kunt terugbetalen:

  • Afsluiten van een extra lening om aflossingen van bestaande leningen mee te betalen, De leenlasten zullen dus nog groter worden en financiële problemen stapelen zich op.
  • Rekeningen kunnen niet voldaan worden en je krijgt herinneringen en aanmaningen voor betalingen op je deurmat.
  • Een deurwaarder komt aan je deur en kan beslag leggen op je bezittingen en deze zelfs verkopen om met de opbrengst de schulden af te lossen. Beslag kan ook op je inkomen worden gelegd en dien je van een kleine geldsom rond te komen. De rest wordt ingehouden tot de schuld is afgelost.

Wanneer zet je de stap om geld te lenen?

Er zijn een aantal situaties waarin een lening mogelijk, of zelfs noodzakelijk, is. Hierbij kun je denken aan:

  • een hypotheek als je een eigen woning wilt financieren
  • een studielening,
  • een consumptief krediet voor noodzakelijke huishoudelijke producten of dringende betalingen.

Kortom: geld lenen is niet iets dat je zomaar doet omdat je iets leuks hebt gezien dat graag wilt hebben. Bovendien dien je vooraf goed na te gaan of je de lening volgens de leenvoorwaarden zonder problemen af kunt lossen. Indien je hieraan twijfelt dan is het aan te bevelen om helemaal van de lening of het krediet af te zien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20