Het oerlijden van een persoon die je erg dierbaar is, is op zich al erg verdrietig, maar wanneer blijkt dat er helemaal geen financiële middelen voor handen zijn om de kosten van een uitvaart of begrafenis te dekken, dan raak je wellicht nog dieper in de put. In een groot aantal gevallen zal er dan namelijk niets anders opzitten dan geld voor dit doel te gaan lenen. Uiteraard dien je wel redelijk snel tot actie over te gaan omdat het lichaam van de overledene niet oneindig kan worden bewaard. Hoe je dit het beste aan kunt pakken, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet, zodat je je hierover wat minder zorgen hoeft te maken in deze moeilijke tijd.
Geen overlijdensverzekering afgesloten
Uiteraard is het een uiterste triest moment als je iemand net hebt verloren en dan ook nog tot de conclusie komt dat je moet geld lenen voor zijn, of haar, uitvaart of begrafenis. Dit wil zeggen dat de overledene zelf geen verzekering af had gesloten om de doorgaans hoge uitvaartkosten te kunnen dekken. De rekening die aan deze uitvaart of begrafenis zal hangen, zal dan ook door (één van de) nabestaanden betaalt dienen te worden.
[aio_button align=”center” animation=”none” color=”red” size=”small” icon=”none” text=”TIP: laat je nabestaanden niet achter met je uitvaartkosten” relationship=”dofollow” url=”https://lt45.net/c/?si=13253&li=1581680&wi=304805&ws=”]
Zelfs wanneer er een simpele uitvaart of begrafenis geregeld moet worden, zul je over het algemeen toch rekening moeten houden met forse bedragen die je voorgeschoteld zult krijgen van de uitvaartverzorger. Vaak hoef je niet direct het exacte bedrag te bepalen waar je uiteindelijk rekening mee moet houden, en doorgaans hoef je ook niet stante pede op zoek te gaan naar de meest gunstige leenvorm. Waarschijnlijk zal het nog enige tijd duren voordat je de rekening van de uitvaart of begrafenis op je deurmat aantreft. In de meeste gevallen zal de uitvaartorganisatie die de uitvaart of begrafenis heeft verzorgd één of meerdere maanden wachten met de verzending van de uiteindelijke rekening. Dit gebeurt meestal uit piëteit met de nabestaanden, maar dan nog zal de rekening uiteindelijk betaald dienen te worden binnen een zekere tijdspanne.
Geld lenen voor uitvaart of een begrafenis
Over de manier van geld lenen die je dus op een bepaald ogenblik moet gaan kiezen om de uitvaart of begrafenis mee te bekostigen, kunnen we erg kort zijn. In de praktijk is namelijk gebleken dat eigenlijk alleen een persoonlijke lening in aanmerking zal komen om het kostenplaatje op een goede manier af te kunnen handelen. Alle overige leningen en kredieten die op de financiële markten beschikbaar zijn, zullen in de regel niet goed aansluiten bij een dergelijke trieste situatie en doorgaans voor andere leendoelen worden gebruikt.
Eventueel zou je een doorlopend krediet kunnen overwegen om de kosten van een uitvaart of begrafenis mee te financieren, maar vanwege de variabele rente en de eveneens variabele looptijd zou het in dit geval kunnen gebeuren dat je te lang aan dit krediet vast zult blijven zitten. Uiteraard dien je hier zelf over te beslissen en na te gaan of een doorlopend krediet al dan niet afgesloten kan worden. Bij een simpele uitvaart of begrafenis zul je immers al snel rekening moeten houden met een leenbedrag van minimaal 5000 euro. Zodra je echter voor meerdere extra´s hebt gekozen, zoals het gebruik van volgauto´s, een specifieke wijze van opbaring, samenzijn met andere nabestaanden na de uitvaart of begrafenis (eventueel met eten en drinken), dan zal dit bedrag natuurlijk enorm op kunnen lopen en gemakkelijk de 10000 euro kunnen bereiken. Het leenbedrag zal dus eveneens sterk afhangen van de soort uitvaart of begrafenis waar je je goed bij hebt gevoel.
Wat moet je regelen na het overlijden van een dierbare zonder overlijdensverzekering?
Bij het overlijden van iemand in je directe omgeving zul je op de eerste plaats zelf contact op moeten nemen met een begrafenisondernemer met het verzoek om de uitvaart te verzorgen. In de regel zal je verzoek in worden gewilligd en zal de betreffende begrafenisondernemer deze de opdracht aannemen. Samen met de begrafenisondernemer ga je vervolgens bespreken van welke diensten je exact gebruik wilt maken en op die manier dus ook voor een groot deel zelf bepalen hoe de uiteindelijke rekening voor de uitvaart of begrafenis zal worden. Er zijn echter wel een aantal aspecten dat je op dat moment goed op een rijtje moet hebben, zoals:
- hoeveel mensen verwacht je op de uitvaart of de begrafenis,
- wil je gebruikmaken van bijvoorbeeld een bijzondere spreker op de uitvaart of begrafenis,
- wil je, en zo ja welke, bloem(stukk)en wil je gebruiken tijdens de uitvaart of begrafenis,
- moet er een kerk of andere locatie worden geregeld voor een herdenkingsdienst,
- hoeveel rouwbrieven moeten er worden gedrukt,
- wil je eventueel ook een gedachteniskaartje laten drukken dat aan de bezoekers van de uitvaart of begrafenis zal worden meegegeven,
- zal er na de uitvaart of begrafenis nog een samenzijn plaatsvinden, met eventueel eten en drinken.
Dit zijn allemaal aspecten die direct de kosten zouden kunnen verhogen, of juist kunnen drukken als je ze weglaat of versombert. In de regel kun je echter wel stellen: hoe meer mensen er naar een uitvaart of begrafenis komen, hoe hoger de uiteindelijke rekening van de begrafenisondernemer uit zal vallen.
Hoe weet je of de overledene een overlijdensverzekering heeft afgesloten?
In een heleboel gevallen zul je ooit wel eens met je dierbare gesproken hebben over zijn, of haar, uitvaartwensen en of er eventueel een overlijdensverzekering aanwezig is die de kosten op zou kunnen vangen. Op het moment dat dit echter niet het geval is, dan zal je niets anders resten dan zelf telefonisch contact opnemen alle verzekeraars om te informeren of er ooit een polis is afgesloten. Je dient dan wel te beschikken over een aantal persoonlijke gegevens van de persoon die onlangs gestorven is.
Zeker als het een erg oude polis betreft, dan kan dit soms nog een enorme klus zijn om dergelijke informatie te achterhalen. Een verzekeringsmaatschappij kan immers niet mee bestaan of op zijn gegaan in een andere maatschappij, en dus de polissen over hebben gegeven aan een andere organisatie. De meeste verzekeraars zullen echter alleen met directe familieleden in overleg treden, en vaak pas na het (digitaal) verstrekken van een kopie van de akte van overlijden. Indien vast komt te staan dat de overledene zich niet heeft verzekerd voor de kosten van een uitvaart of begrafenis, dan zul je na moeten gaan wat de meest geschikte manier is om zelf deze kosten te kunnen dragen en eventueel hoe hoog de leensom moet zijn als je niet over voldoende financiële middelen beschikt.
Het aangaan van een begrafenis op afbetaling
Het zal uiteraard altijd een vervelende bijkomstigheid blijven, wanneer je vrij snel na het overlijden van een geliefd persoon je tot de ontdekking komt dat er geen overlijdensverzekering af is gesloten. Je zult in een dergelijke situatie dus zelf voor bepaalde kosten op moeten draaien om dit toch nog op een waardige manier afscheid te kunnen nemen en een uitvaart of begrafenis te regelen. Hoewel het uiterst verdrietig, en vaak zelfs vervelend, zal zijn dat je voor de uitvaart of een begrafenis jezelf in de schulden moet steken, zullen de feiten niet veranderen en kun je er dan ook niet veel meer aan te veranderen.
Het enige wat je kunt doen in een dergelijk geval is een zo gunstig mogelijke lening zoeken bij een betrouwbare kredietverstrekker zodat je het afscheid van je dierbare zo goed mogelijk kunt regelen, maar daarnaast toch zo min mogelijk extra kosten hoeft te maken voor bijvoorbeeld allerlei leenkosten.
Maak gebruik van de tijd om meerdere leningen te vergelijken
Vanwege het feit dat de meeste uitvaartondernemingen pas na enige tijd hun diensten bij je in rekening zullen brengen, heb je doorgaans ook wat meer tijd om op zoek te gaan naar de meest gunstige lening. Om de meest geschikte lening te vinden, dien je echter wel bij meerdere kredietverstrekkers een (online) offerte aan te vragen en/of een online leensimulatie uit te voeren. Op die manier zul je, zeker als het een persoonlijke lening betreft, van tevoren precies weten waar je rekening mee moet houden en wanneer de lening volledig zal zijn afgelost.
Naast de rente die je over een bepaalde lening moet betaling, zal ook de looptijd een belangrijke factor zijn die je zeker dient te bestuderen. Een langere looptijd betekent weliswaar een betere spreiding van de totale leenkosten, maar eveneens een verhoging van de totale rentevergoeding die over de lening berekend zal worden (er wordt immers vaker een renteberekening uitgevoerd over de nog openstaande schuld). Een te korte looptijd zal daarentegen je maandelijks beschikbare budget ernstig kunnen belasten je financiën zelfs kunnen ontwrichten.
Conclusie
Op het moment dat er een dierbaar persoon komt te overlijden, zonder ooit een overlijdensverzekering afgesloten te hebben, dan zul je niet alleen met een groot verdriet te maken krijgen, maar in de regel ook een met een heleboel kosten. De verzorging van een uitvaart of een begrafenis kost nu eenmaal erg veel geld, geld dat de meeste mensen doornaast niet zomaar uit een goed gevulde oude sok, of een spaarrekening, vandaan kunnen halen. In de regel zal het ontbreken van voldoende geld om de kosten van een uitvaart of begrafenis te kunnen betalen, betekenen dat je een lening af moet sluiten.
Om er zeker van te zijn dat de leenkost6en niet onnodig de pan uit zullen rijzen, doe je er altijd aan om vooraf een goede vergelijking te maken van verschillende leningen van meerdere kredietverstrekkers. Op die manier is namelijk de kans dat je een interessante deal misloopt het kleinst. (online) offertes en leensimulatie, maar ook vergelijkingswebsites, zullen een handig hulpmiddel zijn bij het maken van een degelijke vergelijking en de uiteindelijke besluitvorming ten aanzien van de lening die je af gaat sluiten. Je kunt zo immers snel prijsverschillen en verschillen in de leenvoorwaarden ontdekken en deze bevindingen meenemen bij het maken van je definitieve beslissing.