Geen vrij spel voor wie deze zomer reist

Zelfs indien in het beste geval tegen eind juni een Europees groen certificaat wordt goedgekeurd, zal reizen naar het buitenland nog steeds beperkt zijn. Er wordt gewezen op het gebrek aan Europese harmonisatie.

Verwacht niet dat u deze zomer vrij spel heeft als u naar het buitenland reist. Zelfs als het Europees groene certificaat wordt aangenomen …

  • De timing zal in het begin krap zijn. De Raad van de EU wil vóór de top van 24-25 mei tot een akkoord komen. Daarna kan het Parlement zich over de kwestie buigen. De meest optimistische datum voor de invoering van het groene certificaat is omstreeks eind juni. Maar terwijl België technisch al klaar is, geldt dat niet voor andere landen zoals Duitsland, dat zegt nog zes weken nodig te hebben om zich voor te bereiden.
  • En zelfs als het groene certificaat wordt goedgekeurd, zullen veel mensen slechts één dosis van het vaccin hebben gekregen. We mogen ook niet vergeten dat vaccins nog steeds niet zijn toegestaan voor kinderen. In beide gevallen blijven PCR-tests de enige oplossing.
  • Deze PCR-tests zullen waarschijnlijk niet gratis zijn. Politiek gezien is dit niet de juiste weg om in te slaan. De Belgen mogen zich echter gelukkig prijzen: een PCR-test kost 48 euro in België, 80 euro in Duitsland of Portugal en zelfs 200 euro in Zweden. Het prijskaartje voor gezinnen kan dan ook stevig oplopen.
  • En dan is er nog de testcapaciteit. Veel gezondheidswerkers zullen ook op vakantie zijn. Er moet rekening worden gehouden met een mogelijk tekort aan tests, of op zijn minst met langere wachttijden voor de resultaten. De Belgische eenheid die de tests uitvoert, probeert zich hierop voor te bereiden en zou centra voor reizigers kunnen opzetten in Zaventem of Brussel-Zuid.
  • Bovendien behoudt elk land de controle over zijn grenzen en de regelingen die het treft voor aankomende reizigers. Informeer naar de wetgeving in uw bestemming. Niet alle PCR-testen zijn overal geldig. Quarantaine is ook noodzakelijk wanneer men terugkeert naar of afkomstig is uit een rode zone. Ook hier is de harmonisatie van kleuren moeilijk. Voornamelijk de luchtvaartmaatschappijen zijn daar vragende partij voor.

Kortom, reizen deze zomer zal niet gemakkelijk zijn …

(tb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20