Geen lockdown: Unizo opgelucht, maar vraagt meer handhaving: ‘Controleer ons’

Ondernemersorganisatie Unizo toont zich opgelucht over het feit dat het Overlegcomité vrijdagochtend geen volledige lockdown heeft aangekondigd. De ondernemersorganisatie vraagt wel meer aandacht voor de handhaving van de maatregelen.

De christelijke vakbond ACV Puls kwam donderdag met een pleidooi voor alleen winkelen. Omdat veel winkelpersoneelsleden schrik hebben om besmet te raken, eiste de vakbond extra maatregelen. Unizo haastte zich daarop om strengere maatregelen af te schieten. ‘Handelaars overleven dit niet’, klonk het in een mededeling.

Het Overlegcomité is de oproep van de vakbond niet gevolgd. Winkels krijgen geen bijkomende coronaregels te slikken, tot tevredenheid van Unizo.

Coronacurve naar beneden

Meteen lanceert de zelfstandighedenorganisatie een pleidooi voor strengere handhaving. ‘Ik zeg het nu meer dan ooit luidop: overheid, kom ons én iedereen controleren op de naleving van de coronamaatregelen. Zo zorgen we ervoor dat we die coronacurve naar beneden krijgen en ook een lockdown op langere termijn kunnen vermijden’, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo aan Belga.

Unizo staat daar niet alleen mee. Arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) vraagt zich op Twitter al enkele dagen af waarom handhaving geen grotere prioriteit is voor de federale regering. ‘Ik begrijp gretigheid in pleidooien voor nieuwe lockdown niet’, schrijft hij. ‘Terwijl er zoveel ruimte is voor indijken door sterkere handhaving. Van de quarantaine bijvoorbeeld, of is dat taboe?’

‘Ik maak me sterk dat je bij onze ondernemers, die al zoveel inspanningen hebben gedaan en nog doen om coronaproof te werken, niet veel inbreuken gaat vinden’, vult Unizo-topman Danny Van Assche aan. ‘En als je toch manifeste wantoestanden vaststelt, pak die dan vooral streng aan. De slechten verpesten het, zoals altijd en overal, voor de goeden.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20