Paniek bij Unizo, want vakbond wil dat we alleen winkelen: ‘Handelaars overleven dit niet’

In de aanloop naar een nieuw Overlegcomité op vrijdag, ontplooit zich een discussie over de winkelbubbels. Christelijke vakbond ACV Puls eist een verplichting om alleen te winkelen, ondernemersorganisatie Unizo schiet in kramp bij het idee alleen al.

Na exact één week blaast het Overlegcomité vrijdag opnieuw verzamelen. De regeringen buigen zich er over de afgesproken protocollen met de cultuur- en sportsector, maar nu al pleit MR-voorzitter Georges-Louis-Bouchez ervoor om publiek bij sportwedstrijden te verbieden. Ook christelijke vakbond ACV Puls dook woensdag plotseling op met een extra agendapunt: niet langer winkelen in de bubbel.

Eindejaarsperiode

Omdat veel winkelpersoneelsleden schrik hebben om besmet te raken, eist de vakbond extra maatregelen. ‘Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal vier personen, dus ook in winkels moeten er aangepaste maatregelen komen’, stelt sectorverantwoordelijke Kristel Van Damme, die haar hart vasthoudt voor de drukke eindejaarsperiode.

Alleen ziet zelfstandigenorganisatie Unizo een verplichting om alleen te winkelen niet zitten. ‘Het opnieuw inperken van de vrijheid om met meer personen te komen winkelen zal niet leiden tot meer veiligheid, terwijl het wel de overlevingskansen en arbeidsplaatsen in veel zaken in gevaar brengt’, klinkt het in een persbericht. Unizo benadrukt wel dat het de bekommernis deelt om alle medewerkers gezond te houden.

Kelderende verkoop

Sinds de heropening op 11 mei hebben de winkels niet voor een nieuwe piek in het aantal besmettingen gezorgd, vindt Unizo. Wel kelderden de verkoopcijfers in de non-food door het tijdelijke verbod op winkelen met meerdere personen. ‘Als dit opnieuw de norm wordt, gaan heel wat handelszaken het wellicht niet meer redden. Of ze moeten medewerkers op tijdelijke werkloosheid zetten, zonder de garantie dat die jobs kunnen worden gered. En dan verliest iedereen’, klinkt het.

Unizo haalt nog aan dat individuele handelszaken die dat willen de toegelaten winkelbubbels zelf mogen inperken en er dus ‘geen reden is om een algemene verplichting op te leggen’. Wel kan het een optie zijn om meer in te zetten op de handhaving van de geldende veiligheidsmaatregelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20