Geen enkele andere partijvoorzitter test positief: onderhandelingen gaan digitaal door

Geen enkele andere partijvoorzitter is momenteel besmet met Covid-19, dat weet de Franstalige nieuwswebsite LN24 en is intussen bevestigd door co-preformateur Conner Rousseau (sp.a). Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is momenteel dus de enige. De onderhandelingen gaan wel door, telefonisch en via videoconferentie weliswaar. De deadline van 17 september komt daardoor wel in gevaar.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez kwam via Twitter nog even twijfel zaaien over de onderhandelingen. Hij vond dat een tweet van Connor Rousseau impliceerde dat niet iedereen op gelijke voet startte.

Vanochtend bluste Rousseau het brandje door duidelijk te maken dat er weliswaar geen fysieke vergaderingen zullen zijn, maar dat het preformeren gewoon doorgaat. Maar geen fysiek contact voor 18 september, dat wil zeggen dat de deadline van 17 september wellicht passeert zonder gevolg. Op 17 september moet premier Sophie Wilmès opnieuw het vertrouwen van de regering krijgen.

Rousseau bevestigde ook op Instagram dat hij een tweede keer zal getest worden, hij en de andere voorzitters zullen daarom minstens 9 dagen in quarantaine moeten blijven. De volgende test mag ten vroegste binnen vijf dagen afgenomen worden. Rousseau liet wel verstaan dat de onderhandelingen doorgaan.

Vanochtend legde Jean-Marc Nollet, de covoorzitter van Ecolo op het praatprogramma Bel-RTL uit dat er eindelijk een akkoord was bereikt. ‘We hebben afgesproken om het werk verder te zetten via telefoongesprekken en per videoconferencing. Tijdens de crisis hadden we ook vergaderingen met de Kern op die manier en dat werkte. Ik zeg niet dat alles zomaar kan, het nonverbale of de contacten tijdens de pauzes vallen weg, dat doen we niet. Maar het grootste deel van het werk, daar komt het op neer, kan behoorlijk gedaan worden, met hulp van de moderne voorzieningen.’

Preformateur Egbert Lachaert van zijn kant, liet dan weer via Twitter weten dat hij na enkele dagen vermoeidheid wat koortsig is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20