Geeft Rusland de luchtmachtbasis bij Kherson op?

Het lijkt erop dat Russische troepen de luchtmachtbasis in Chornobaivka, vlakbij Kherson, verlaten. Oekraïne voerde de afgelopen maanden veertig aanvallen uit op de basis, de schade voor het Russische leger loopt op tot in de miljarden.

Waarom is dit belangrijk?

De luchtmachtbasis in Kherson werd al begin maart veroverd door de Russen, en fungeert sindsdien als commandopost en vooruitgeschoven luchtmachtbasis. Van hieruit opereren Russische vliegtuigen en helikopters, die de soldaten op de grond moeten ondersteunen. Als Oekraïne Chernobaivka kan veroveren, ligt de weg open naar Kherson.

De feiten: Bijna acht maanden na de verovering van de luchthaven van Kherson, die ook dienstdoet als militaire basis, is het terrein nagenoeg verlaten. Vliegtuigen en helikopters werden al weggehaald, nu lijkt het alsof ook de grondtroepen vertrekken.

  • Na veertig Oekraïense luchtaanvallen met Bayraktar-drones, mortieren en HIMARS-raketten, is het welletjes geweest voor Rusland. Op satellietbeelden van 27 oktober zijn geen helikopters, pantservoertuigen of legerinfrastructuur meer te zien.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer