Gedaan met belastingvoordeel voor elektrische wagens in Noorwegen?

Noorwegen wil de btw-vrijstelling voor elektrische wagens schrappen. In de plaats komt wel een ander prijsvoordeel.

64 procent van alle auto’s die vorig jaar in Noorwegen verkocht werden, zijn elektrisch. Het land is daarmee flink op weg om zijn doelstelling van CO2-uitstootloos personenvervoer te realiseren. Als incentive is er voor elektrische wagens in Noorwegen een btw-vrijstelling. Maar, die regel gaat binnenkort op de schop.

Tesla Model 3

De volledige btw-vrijstelling zal vanaf volgend jaar vervangen worden door een andere subsidieregeling, zo kondigde de Noorse regering aan. Vanaf een kostprijs van 500.000 kronen (47.700 euro) voor een e-wagen zal er weer wel btw moeten worden aangerekend. In Noorwegen bedraagt die 25 procent.

“Volledig elektrische auto’s krijgen steun aan de onderkant van de prijsklasse, maar hoe duurder de elektrische auto die je koopt, hoe meer btw je moet betalen”, zei minister van Financiën Trygve Slagsvold Vedum over de aankondiging, geciteerd door het Engelstalige Noorse medium The Local.

Voor een elektrische auto met een prijskaartje van 600.000 kronen, zullen de Noren vanaf 2023 25.000 kronen aan de staatskas geven. Kost die 1.000.000, dan loopt de btw op tot 250.000 kronen.

Vele kopers zullen echter kunnen blijven genieten van de volledige btw-vrijstelling. Een Nissan Leaf koste in januari in Noorwegen zo’n 220.000 kronen en een Tesla Model 3 is er al verkrijgbaar vanaf 384.000 kronen.

“Het is een onbegrijpelijk slecht idee”

De Noorse regering liet eerder al weten het aantal auto’s te willen terugdringen. “Het is geweldig dat mensen elektrische auto’s gebruiken”, zei de minister van Transport Jon-Ivar Nygård twee weken geleden nog aan de Noorse openbare omroep NRK. “Maar het is niet goed als mensen in hun auto stappen en naar drukke stedelijke gebieden rijden in plaats van te lopen, te fietsen of het openbaar vervoer te gebruiken.”

De nieuwe regeling kon meteen op kritiek vanuit de sector rekenen. “Het hele beleid voor elektrische auto’s staat op het spel. Dit is in andere landen uitgeprobeerd en heeft geen resultaat opgeleverd. Het is een onbegrijpelijk slecht idee”, vertelde Christina Bu, directeur van Norway’s Electric Car Association, tegen de NRK.

Noorwegen voert al langer een politiek die de uitfasering van verbrandingsmotoren promoot. Sinds 2017 geld er in Noorwegen bijvoorbeeld een 50-procentregel voor wagens die geen CO2 uitstoten. Lokale overheden mogen bestuurders van zulke wagens maximaal 50 procent van het parkeer- en tolgeld vragen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20