Gasprijs zakt onder het niveau van voor de oorlog

Ondanks het voortdurende strategische steekspel tussen Europa en Rusland om de levering van Russisch gas en de betalingen ervan, is de gasprijs weer gezakt tot licht onder het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne.

De Nederlandse TTF-Future, de referentieprijs voor aardgas in Europa, stond op 23 februari, de dag voor de Russische inval in Oekraïne, op 88,9 euro per megawattuur. Daarna volgde een steile klim, met een piek op ruim 210 euro twee weken later.

Sindsdien is een dalende trend met bokkensprongen merkbaar, met de voorbije twee handelsdagen een terugkeer naar de prijzen van voor de oorlog. Maandagavond was de referentieprijs gezakt naar 83,5 euro per megawattuur.

LNG

De kalmering van de kortetermijnmarkt kan erop wijzen dat traders meer vertrouwen krijgen in de opbouw van Europese gasvoorraden van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG), via leveringen per schip. De LNG-voorraden zijn inmiddels vergelijkbaar met die van de voorbije vijf jaar, wat de markten geruststelt. Dat maakt Europa minder afhankelijk van zijn gasinvoer uit Rusland.

Van een echte normalisering van de gasprijs is evenwel geen sprake. De prijsniveaus liggen nog steeds ruim vier keer zoveel als een jaar geleden, toen de gasprijs rond circa 18,7 euro draaide.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20