Europese gasprijs schiet omhoog nadat Oekraïne transport Russisch aardgas stillegt

Het Nederlandse TTF-gascontract, de benchmark voor Europees aardgas, is deze ochtend met 6,4 procent gestegen, naar 103,71 euro per megawattuur. Dat gebeurde nadat een Oekraïense gasnetbeheerder het transport van Russisch aardgas wou omleiden via een alternatieve route.

Waarom is dit belangrijk?

Het is de eerste keer dat de oorlog op het Oekraïense terrein ook directe gevolgen heeft voor de toevoer van aardgas uit Rusland.

Het Oekraïense gasnetwerkbedrijf wou deze actie ondernemen omdat het meende dat er sprake van overmacht was. Het Russische leger had immers fysiek de controle gekregen over een gebied waar de gaspijpleidingen lopen vanuit het gasmeetstation Sochranivka, in de regio Loehansk. Volgens de toezichthouder kon het pompstation niet worden gebruikt omwille van “inmenging bij technische processen door bezettingsmachten”.

Technisch onmogelijk

Maar de Russische staatsgasgigant Gazprom opperde dat het technisch onmogelijk is om het gas om te leiden via een andere route, en dat de gastoevoer via Sochranivka niet hoefde afgekapt te worden. Desondanks legde de Oekraïense gasnetbeheerder GSTOU (Gas Transit Services of Ukraine, red.) de toevoer via die pijpleiding toch stil, schrijft Het Financieele Dagblad.

Het doorvoerpunt dat door de Oekraïners werd gesloten, krijgt gewoonlijk 8 procent van de Russische gasvoorziening naar Europa doorgesluisd. Verschillende Europese staten stelden tegenover het persagentschap Reuters echter dat zij nog steeds gasleveringen ontvingen. Via de pijpleiding gaat het gas vooral naar Oostenrijk, Italië, Slowakije en andere Centraal-Europese landen.

Volgens Gazprom wordt er nog steeds gas doorgevoerd via het doorvoerpunt in Soedzja. Ook de Nord Stream 1- en Yamal-pijpleidingen draaien nog op volle toeren.

Als gevolg van de toevoerstop steeg deze ochtend het Europese benchmark-gascontract voor juni naar 103,71 euro per megawattuur. Tegen de middag daalde de prijs echter weer, en werd het gascontract verhandeld tegen 93,50 euro, aldus nog het FD.

“Catastrofale prijsstijgingen”

Timothy Ash, strateeg bij BlueBay Asset Management, zei woensdag in een e-mail aan het zakenmedium CNBC dat hij verbaasd was dat Oekraïne niet eerder de gas- en energiedoorvoer had afgesloten, bij gebrek aan een energieblokkade die door Europa werd opgelegd. “Rusland is zelf bezig Oekraïense brandstofdepots en voorraden aan te vallen, dus misschien is dit een Oekraïense reactie daarop”, wierp hij op.

Economen en handelaars hebben er echter voor gewaarschuwd dat een volledige energieblokkade nefaste gevolgen kan hebben voor de prijsvorming en de inflatie. Zo verklaarde Bill Perkins, een ervaren aardgashandelaar, in april tegenover CNBC dat een dergelijke maatregel deze winter tot “catastrofale prijsstijgingen” zou kunnen leiden.

(ns)

Meer