De Europese gasprijs is onder de grens van 200 euro per megawattuur gedoken. De markten reageren positief op het nieuws dat de Europese Unie aan allerhande maatregelen, waaronder een maximumprijs voor gas, werkt om de koopkracht van de burgers te beschermen.
Door de oorlog in Oekraïne is het volatiliteit troef op de energiemarkten. Tot eind vorige maand zaten de gasprijzen nog in de lift omdat Rusland voor onbepaalde tijd geen gas meer levert aan de Europese Unie via de gaspijpleiding Nord Stream 1. Op 26 augustus was de Europese gasprijs (de Nederlandse TTF Futures voor september toen) zelfs even gestegen tot iets meer dan 340 euro per megawattuur.
Europese maatregelen
De prijs is deze middag gedaald tot 196 euro per megawattuur, het laagste punt sinds 9 augustus. De markten reageren positief op het nieuws dat de Europese Unie werkt aan concrete maatregelen om de elektriciteits- en gasprijzen te drukken. Zo heeft de Europese Commissie een plan uitgewerkt met vijf noodmaatregelen om de gezinnen te helpen het hoofd boven water te houden. Dit zijn ze:
- Een slimme besparing van elektriciteit
- Een plafond voor de inkomsten van bedrijven die elektriciteit produceren tegen lage kosten
- Een solidariteitsbijdrage voor fossiele brandstofbedrijven
- Energiebedrijven ondersteunen om het hoofd te bieden aan de volatiliteit op de markten
- Een prijsplafond voor Russisch gas
De Europese energieministers komen vrijdag samen om de bovenstaande maatregelen te bespreken.
Lidstaten slagen er goed in om gasvoorraden te vullen
Voorts is er ook wat meer rust op de energiemarkt omdat de Europese lidstaten er vlotjes in slagen om de gasvoorraden voor deze winter te vullen. De Duitse energietoezichthouder zei begin deze maand dat de gasvoorraden voor 84,5 procent gevuld zijn. Nederland liet deze week dan weer weten dat het de doelstelling van de Europese Unie om de gasvoorraden met 80 procent te vullen gehaald heeft. Voor ons land loopt dat cijfer zelfs op tot 90 procent.
“Gelukkig zijn de voorraden voor deze winter gezond en zijn ze relatief goed gevuld,” zegt Anatol Feygin, chief commercial officer bij de Amerikaanse LNG-exporteur Cheniere Energy, in een reactie tegenover het persagentschap Bloomberg. “Veel hangt af van het weer, maar we zijn optimistisch dat er deze winter voldoende flexibiliteit en oplossingen zullen zijn.”
Patricio Alvarez, analist bij Bloomberg, merkt wel op dat de gasprijzen nog even hoge toppen zullen blijven scheren (in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar). “Het voor onbepaalde tijd stilleggen van Nord Stream 1 betekent een structureel krapper aanbod van gas voor Europa”, verduidelijkt hij.