Europese Commissie dringt aan op prijsplafond voor Russisch gas, Poetin dreigt met stopzetting leveringen

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, stelt de EU-lidstaten voor om een prijsplafond voor Russisch gas in te voeren. Het is een onderdeel van een vijfpuntenplan dat ze vandaag voorstelde. “Dat zou een dwaze beslissing zijn”, zegt de Russische autocraat Vladimir Poetin over zo’n eenzijdige prijsbegrenzing.

Volgens Poetin, die het thema besprak op een economisch congres in het Russische Vladivostok, zouden prijsplafonds op aardgas of olie uit Rusland neerkomen op ontoelaatbare contractbreuk. Rusland zou dan meteen de leveringen stopzetten.

Von der Leyen zegt dat een prijsplafond noodzakelijk is “om Ruslands inkomsten waarmee Poetin de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne financiert, af te snijden”. Maar lang niet alle EU-landen staan te springen voor de maatregel. Vooral de lidstaten die erg afhankelijk zijn van Russische energie, vragen zich af of zo niet in eigen vel snijden.

Energieplan

De Europees Commissievoorzitster wees erop dat de EU’s afhankelijkheid van Russisch gas al fors gedaald is, van 40 procent van de geïmporteerde gas bij het begin van de oorlog, tot 9 procent vandaag.

Het prijsplafond is een van de vijf maatregelen die de Europese Commissie voorstelt in haar plan voor de energiecrisis. De vier overige zijn:

  • een solidariteitsfonds gespijsd door de olie- en gasbedrijven
  • liquiditeitssteun aan energiebedrijven in financiële nood
  • prijsplafonds voor elektriciteitsproducenten die overwinsten maken dankzij de torenhoge eindprijzen en hun lage productiekosten
  • een “slimmer” gebruik van elektriciteit door iedereen, zodat het piekverbruik afgevlakt wordt.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20