Game die cryptomunten oplevert ‘erg populair’ in de Filipijnen tijdens pandemie

Axie Infinity stelt spelers in staat om inkomsten te verdienen via non-fungible tokens, of NFT’s, en cryptovaluta’s. Spelers fokken en verhandelen digitale huisdieren genaamd Axies; ook laten ze deze met elkaar vechten. Het spel is gebaseerd op Pokémon.

Hoewel Axie Infinity geen grenzen kent, is de game echt van de grond gekomen in de Filipijnen, die hard getroffen zijn door de pandemie. 

Het bbp is er in 2020 met 9,6 procent gekrompen. Dit is de grootste jaarlijkse daling sinds het begin van de gegevensverzameling in 1946, aldus IHS Markit. 

Verschillende steden zagen tegen eind maart een piek in het aantal gevallen, wat resulteerde in nieuwe verplichte lockdowns. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat ongeveer 26 miljoen mensen – bijna een kwart van de bevolking – in een vorm van huisarrest zit.

Cabanatuan City

Mensen in Cabanatuan City, ten noorden van Manila, hebben een manier gevonden om de lockdownverveling te bekampen: het spelen van een videospelletje. Maar niet de zoveelste routineuze shooter.

Axie Infinity liet zich inspireren door Pokémon en CryptoKitties. De corebusiness is het fokken van virtuele huisdieren. 

Waarin onderscheidt de game zich echter van zijn twee voorbeelden? Axie Infinity gebruikt NFT’s voor de rechten op elk huisdier dat wordt gekocht. Om deze huisdieren te laten groeien, koop of kweek je SLP’s, of kleine-liefdesdrankjes. Deze huisdieren of SLP’s kun je verkopen voor cryptocurrency, om ze vervolgens om te wisselen in je eigen valuta’s.

Het ecosysteem van het verzamelspel draait op de Ethereum-blockchain. De ‘native cryptocurrency’ is een ERC-20-token met de naam Axie Infinity Shard (AXS).

‘Play to earn’

In een nieuwe minidocumentaire genaamd ‘Play-to-Earn’ worden verschillende Filipino’s gevolgd die het spel spelen, weet zakensite CNBC.

In de documentaire worden verschillende Filipijnse mensen gevolgd die het spel spelen. Het gaat om een moeder, drie jonge ondernemers, een recent afgestudeerde student, een pedicab-chauffeur, een ouder echtpaar en een van de eerste mensen in Cabanatuan City die Axie Infinity ontdekten.

60.000 mensen

Het fenomeen dat vorige zomer begon, explodeerde nadat een artikel van Coindesk dat in augustus werd gepubliceerd, de spelersbasis aanzienlijk vergrootte, aldus de documentaire. Bijna 60.000 mensen spelen nu Axie Infinity, liet de medebedenker van Axie, Jeffrey Zirlin, optekenen.

‘In eerste instantie was ik er niet van overtuigd dat je in dit spel echt middelen verdient door te spelen, maar ik heb het geprobeerd’, zei een gamer met de naam Art Art in de documentaire. ‘Door de pandemie hebben we geen middelen om geld te verdienen. Dat is de reden waarom het zich hier in Cabanatuan City heeft verspreid.’

Een ouder echtpaar van winkeleigenaren speelt ook tijdens het werk. ‘Terwijl ik in de winkel ben, speel ik’, zei echtgenoot Lolo, die 75 is. ‘Zelfs als ik verlies, blijf ik gewoon doorspelen.’

Verder: ‘Wanneer je in het spel zit, is het net als schaken. Het is een strategisch spel’, zegt Howard, pas afgestudeerd aan de universiteit, in de documentaire.

Kritiek

‘Zolang je telefoon en internettoegang hebt, kun je spelen’, aldus nog Zirlin.

Een veelgehoorde kritiek op het spel betreft de volatiliteit van cryptocurrencies. Omdat spelers hun geld ‘syncen en swappen’ via Ethereum, maken de koersschommelingen sommige spelers huiverig. Ethereum is bijna 65 procent gestegen in de afgelopen maand, maar staat op het moment van schrijven op een daling van 8 procent

‘Axie is zijn eigen economie. Het kan schommelingen hebben zoals elke opkomende markt op basis van macrofactoren, maar op lange termijn geloven we dat onze digitale natie een hoge groei van het bbp zal ervaren die onze in-game economie zal stimuleren’, orakelde Zirlin.

Zirlin voorspelt dat meer games zullen worden toegevoegd in overleg met Axie Infinity, waardoor een soort metaversie ontstaat, evenals bredere toegang via computers in plaats van alleen mobiele telefoons.

(tb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.