Is er al sprake van een NFT-zeepbel die op springen staat?

Sinds de start van 2021 hebben de NFT’s, nog-fungible tokens, de harten van uiteenlopende beleggers veroverd. Al blijkt uit recente marktcijfers dat de digitale tokens deze week drastisch in waarde zijn verminderd. Staat er een zeepbel op springen?

NFT’s zijn in principe digitale verzamelobjecten die stoelen op de blockchaintechnologie. De afgelopen maanden werden er riante bedragen op tafel gelegd voor de digitale hebbedingetjes. Eind maart had er bijvoorbeeld iemand bijna 700.000 dollar veil voor een NFT-schilderij van de robotkunstenaar Sophia. Dat is weliswaar een fractie van wat er onlangs betaald werd voor een NFT van de eerste tweet van Jack Dorsey, de CEO van Twitter. Die ging over de toonbank voor 2,9 miljoen dollar.

Beroemdheden en bedrijven

Ondertussen zijn ook verschillende beroemdheden, waaronder de acteur John Cleese en de muziekgroep Kings of Leon, en bedrijven, waaronder de popjesmaker Funko en het gamebedrijf Atari, op de NFT-kar gesprongen. Op het eerste gezicht kunt u dan ook veel geld verdienen aan een NFT.

Maar de hype zou wel eens sneller voorbij kunnen zijn dan verwacht, leren de marktcijfers van nonfungible.com, een site voor cryptomarktonderzoek. Daaruit blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs van een NFT deze week al is gedaald met 70 procent. De gemiddelde verkoopprijs op 5 april bedroeg 1.256 dollar.

Cijfers van The Block, een andere site voor cryptomarktonderzoek, bevestigen dat er sinds de piek in februari sprake is van een dalende tendens. Op het hoogtepunt op 21 februari bereikte het wekelijkse NFT-handelsvolume 196,4 miljoen dollar. 64 procent daarvan, of zo’n 125 miljoen dollar was afkomstig van het NFT-handelsplatform NBA TopShot. Via dat platform worden er korte video’s van enkele opvallende momenten uit de basketwereld verhandeld.

Plotse daling

Zes weken later, op 28 maart, was de handelsvolume gezakt tot 34,32 miljoen dollar. Dat is een daling van maar liefst 72 procent. NBA TopShot was tijdens die week nog goed voor 50 procent van de handelsvolume. De handelsvolume binnen NBA Topshot was toen wel met 12 procent gedaald tegenover het piekmoment. Volgens The Block is het weliswaar te vroeg om van een gesprongen zeepbel gewag te maken.

De plotse prijsdaling komt er net op een ogenblik dat de waarde van Ethereum, de blockchaintechnologie achter de meeste NFT’s, op recordkoers zit. De prijs van die cryptomunt is sinds begin dit jaar van 1.050 dollar naar 2.100 dollar gestegen. (mah)

Meer