Galapagos verrassende uitschieter op rode beursdag

De Europese beurzen hebben de handelsdag in mineur afgesloten. Galapagos was wel één van de verrassingen op de Belgische beurs.

Het inflatiespook steekt opnieuw de kop op. Die was even verdwenen na een teleurstellend banenrapport in de Verenigde Staten. Maar nu maken de beleggers zich toch opnieuw zorgen over stijgende prijzen. Voornamelijk de stijgende grondstofprijzen baren hen zorgen zorgen. Experts wijzen erop dat dat wel eens een teken aan de wand zou kunnen zijn dat de inflatie niet van tijdelijke aard is, zoals onder meer de voorzitters van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank meerdere keren hebben aangegeven.

Inflatievrees weegt op Europese beurzen

De koperprijs heeft onlangs bijvoorbeeld voor het eerst in tien jaar de kaap van 10.000 dollar per ton gerond. Verschillende Amerikaanse banken, waaronder Bank of America, verwachten dat de prijs nog gevoelig zal stijgen. In een recente prognose gaat de bank ervan uit dat de prijs tegen 2025 kan stijgen tot 20.000 dollar per ton.

Hoe dan ook had de inflatievrees dinsdag een stevige impact op de Europese beurzen. De Eurostoxx50 nam een duik van 2,1 procent. De Bel20 verloor dan weer 1,15 procent. Slechts twee van de twintig bedrijven uit de Belgische sterindex zijn erin geslaagd om uit de rode zone te blijven: KBC en Galapagos.

Winst voor KBC en Galapagos

KBC steeg met 0,15 procent. De grootbank kwam naar buiten met stevige kwartaalresultaten. KBC heeft tijdens het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 557 miljoen euro. Dat is zo’n 140 miljoen euro meer dan wat de analisten voor ogen hadden.

De meest verrassende stijging stond weliswaar op het conto van Galapagos. Het biotechbedrijf krijgt al een tijdje de wind van voren. Het aandeel is sinds de start van het nieuwe jaar al met 25,5 procent gezakt. Vandaag kwam er weliswaar 1,95 procent bij.

Ook de Amerikaanse beurzen kleurden bij de opening rood. Kort na het luiden van de openingsbel verloor de Dow Jones 0,9 procent. De S&P500 ging er 1,1 procent op achteruit en de Nasdaq nam een duik van 2 procent.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20