Galapagos-aandeel zwaar onderuit na afgesprongen deal met Amerikaanse partner

Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos opent woensdag 14,6 procent lager nadat zijn Amerikaanse partner Gilead de samenwerking stopzet. Het zet de Bel20 onderaan het Europese klassement.

Galapagos krijgt tegenwoordig met de ene na de andere opdoffer af te rekenen. In augustus weigerde de Amerikaanse farmawaakhond zijn reumageneesmiddel Jyseleca, ook bekend onder zijn stofnaam filgotinib, omdat het een slechte invloed zou hebben op spermaproductie.

Twee maanden later moest het zijn onderzoek naar het artrosemiddel Roccella stopzetten door tegenvallende resultaten en nu zegt Gilead, waarmee Galapagos Jyseleca probeerde te commercialiseren in de VS, het bedrijf de wacht aan.

Roestvrij staal

Het Galapagos-aandeel verliest 14,6 procent en eindigt daarmee onderaan de Brusselse sterindex Bel20. Ooit was Galapagos het waardevolste Belgische biotechbedrijf, maar ondertussen heeft Argenx die plek overgenomen.

De Bel20 zelf opent door de koersdreun van Galapagos stabiel terwijl de rest van de Europese beurzen wint. Aan de kop van de sterindex staat de roestvrijstaalproducent Aperam met een winst van 2,6 procent.

Transport

De sterkste stijger in het Europese klassement is de beurs van Frankfurt. Die doet er 1,2 procent bij, vooral door auto-aandelen. Volkswagen gaat 2,3 procent hoger en Daimler verdient 1,5 procent.

In Londen staat IAG, de moedermaatschappij van British Airways, aan kop. Het bedrijf vliegt 3,5 procent hoger. De sigarettenmaker BAT doet er op dezelfde beurs 0,5 procent bij nadat de groep aankondigde dat ze via haar biotechdochter een coronavaccin ontwikkelt. De eerste onderzoeksfase begint in de komende weken.

De Europese graadmeter EuroStoxx50 wint 0,9 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20