Argenx grootste Belgische biotechbedrijf na koersdreun Galapagos

De Belgische biotechtrots Galapagos ging woensdag tot 30 procent onderuit op de beurs. Daarmee is hij zijn status van grootste Belgische biotech’er kwijt. Argenx neemt zijn plaats in.

Galapagos heeft niet de beste dag achter de rug. Woensdagochtend bleek dat zijn reumamedicijn filgotinib nog geen goedkeuring krijgt in de VS omdat er twijfels zijn over de goede werking.

Dat zullen de Mechelaars geweten hebben. Beleggers stuurden het aandeel 30 procent lager, wat Galapagos achterlaat op een beurswaarde van iets meer dan 7 miljard. Dat is liefst 46 procent minder dan in januari, toen Galapagos het grootste biotechbedrijf van Europa werd. Die status is het ondertussen ook kwijt.

Lama’s

Argenx neemt in België de fakkel over. De Gentse groep, die een beurswaarde van 8 miljard euro heeft, maakt medicijnen op basis van antilichamen van lama’s. Op dit moment is het bezig met een medicijn tegen de zeldzame spierziekte myasthenia gravis, waarbij het lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen zichzelf.

Nog dit jaar zou de groep goedkeuring willen vragen voor de Amerikaanse markt. Als alles goed gaat, staat Argenx dus sneller in de VS dan Galapagos.

Extra goed nieuws voor Argenx trouwens woensdag: Johnson & Johnson kondigde aan dat het Momenta koopt, een bedrijf dat ook aan een medicijn tegen dezelfde spierziekte bezig is. Dat stuwde de koers van Argenx kortstondig met meer dan 3 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20