FSMA waarschuwt voor valse kredieten

De financiële waakhond FSMA waarschuwt dat er heel wat niet-vergunde kredietgevers in ons land actief zijn. Ze bieden valse kredieten met gunstige voorwaarden aan om vervolgens aan de haal te gaan met jouw geld.

In het nieuws: De FSMA heeft 47 nieuwe frauduleuze kredietverstrekkers geïdentificeerd, die via internet valse kredieten aanbieden aan Belgische consumenten. Je kunt hier de lijst met de frauduleuze ondernemingen raadplegen.

Details: Hoe gaan de niet-vergunde kredietgevers te werk?

  • Ze proberen hun slachtoffers te contacteren via onder meer sociale media. Ze doen zich daarbij voor als een als vergunde kredietgevers of ingeschreven kredietbemiddelaars, en deinzen er niet voor terug om namen of logo’s te gebruiken van bekende kredietinstellingen. In dat geval wordt er ook wel gesproken van ‘cloned firm‘-fraude.
  • Om hun slachtoffers te overtuigen “een lening bij hen af te sluiten”, bieden de fraudeurs zeer gunstige voorwaarden aan. “Zo beweert de kredietverstrekker bijvoorbeeld dat hij grote bedragen uitleent aan een lage rentevoet. Hij beweert ook dat hij niet zal controleren of de consument een wanbetaler is en in het verleden leningen is aangegaan die hij niet kon terugbetalen”, aldus de FSMA.
  • Consumenten die ingaan op hun aanbieding krijgen de vraag om eerst een aantal kosten, verbonden aan het krediet, te betalen. Dit kan bijvoorbeeld een verzekeringspremie zijn, die de kredietgever moet indekken tegen het niet-terugbetalen van de lening, dossierkosten, administratieve kosten, enz. “Dit zijn echter louter fictieve kosten”, waarschuwt de financiële waakhond.
  • Van zodra de consumenten deze zogezegde kosten betalen, verdwijnt de “kredietgever” met de noorderzon en is het nagenoeg onmogelijk om de gestorte bedragen te recupereren.

Waarop moet je letten?

Advies: De FSMA geeft enkele tips om te vermijden dat je het slachtoffer wordt van dergelijke wanpraktijken.

  • Wees wantrouwig wanneer een kredietinstelling je via internet of via sociale media een lening aanbiedt. Hetzelfde geldt wanneer ze over de brug komen met zeer gunstige voorwaarden. Je kunt op allerhande vergelijkingssites, waaronder Spaargids.be, nagaan wat de gangbare tarieven zijn.
  • “Wees zeker achterdochtig als de kredietgever vraagt om eerst een geldsom te betalen voor het dekken van bepaalde kosten voordat hij het krediet verleent”, gaat de FSMA verder.
  • Ga na of de aanbieder over de nodige vergunning of inschrijving beschikt. Via de zoekfunctie op de website van de FSMA kan je gemakkelijk achterhalen of iemand over de nodige vergunning of registratie beschikt. Personen zonder vergunning of registratie mogen geen kredieten aanbieden.
  • “Denk erom de persoon ook op te zoeken met de gangbare zoekmachines”, aldus de waakhond. Misschien vind je zo getuigenissen van personen die al benaderd werden. Blijf wel alert want soms gaat het om valse positieve getuigenissen die mogelijk door deze kredietgevers zelf zijn geschreven om het vertrouwen van de consumenten te winnen.”

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer