‘Friend-shoring’: nieuwe vorm van globalisering rukt op na hertekening geopolitiek landschap

Na Brexit, Trump, corona en de oorlog in Oekraïne werd al meermaals het einde van de globalisering ingeluid. “Voorbarig”, concluderen onderzoekers bij de Nationale Bank in een nieuwe studie. Multinationals verschuiven hun toeleveringsketen wel meer naar bevriende landen: friend-shoring.

Waarom is dit belangrijk?

De geopolitieke spanningen in de wereld leiden tot een grondige herconfiguratie van de financiële en economische banden tussen landen.

In het nieuws: Van deglobalisering is geen sprake, besluit de Nationale Bank (NBB) op basis van recente handelsdata en bedrijfsenquêtes. Al bij al blijft het terughalen van verre productie naar Europa - een hot topic tijdens de coronacrisis en de aanvankelijke tekorten van essentieel medisch materiaal - erg beperkt.

"De globalisering is niet dood - ze ligt zelfs niet op sterven", schrijven de NBB-economen. "Een snelle deglobalisering is niet erg waarschijnlijk, behoudens ernstige langdu

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer