Franse wijnbouwers maken hun imago van ‘enthousiaste pesticidegebruikers’ waar

De Franse landbouw in het algemeen – en de wijnindustrie specifiek – dragen nog steeds het imago mee van ‘enthousiaste’ pesticidegebruikers.  Een studie naar de frequentie van de (niet-biologische) pesticidebehandelingen uit 2019 lijkt dit beeld toch te bevestigen.

1. Frequentie neemt toe

De cijfers leren ons dat over de onderzochte periode 2010-2016 de frequentie van de behandelingen nog steeds toenam. Voor heel Frankrijk piekte dit gemiddelde immers van 12,8 in 2010 naar 15,5 in 2016.

2. Ze stijgt nagenoeg overal

Deze frequentie in de meeste appellaties en wijngebieden, op enkele na, is gestegen. In Bourgogne, de Gers of Beaujolais bijvoorbeeld daalde het cijfer lichtjes.

3. Gebruik verschilt wel per regio

Het is natuurlijk logisch dat Zuid-Franse regio’s als de Languedoc, Provence, Pyrénées-Orientales, of Bouches-du-Rhône gemiddeld lager scoren. Hun microklimaat is droger en zonniger, waardoor minder schimmelvorming in de wijngaarden wordt veroorzaakt. In de (nattere) noordelijker appellaties zijn daarom vaak meer behandelingen nodig. 

4. Bordeaux niet zo ‘pestidicidegeil’ als we dachten

Toch nog één extra nuance. Waar het beeld bij veel consumenten domineert dat Bordeaux veel meer pesticidegeil is dan Bourgogne, blijkt uit deze cijfers het tegendeel. De frequentie-indicatoren liggen vrij dicht bij elkaar. 

pesticidegebruik in Frankrijk
Isopix

Laatste opmerking: de indicator ‘frequentie’ vertelt uiteraard niets over het gebruikte volume chemische middelen per behandeling of hun eventuele schadelijkheid. Het kan er bijvoorbeeld ook op wijzen dat de klimaatomstandigheden in een appellatie of streek zo drastisch wijzigden dat stilaan meer ingrepen noodzakelijk werden.

wijn insider
Meer