Franse wapenexport in 2020 met meer dan 40 procent gedaald

De Franse wapenexport is in 2020 met bijna 41 procent gedaald. Dit is het gevolg van de wereldwijde gezondheidscrisis en de afwezigheid van grote contracten. Dat staat in een jaarverslag dat dinsdag aan het Pparlement werd overhandigd en waarvan persagentschap AFP een kopie in handen kreeg.

In 2020 werden voor 4,9 miljard euro aan bestellingen geplaatst, het jaar ervoor was dit nog voor 8,3 miljard, zo staat in het document dat woensdag officieel werd vrijgegeven. Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten en Marokko behoorden afgelopen jaar tot de belangrijkste klanten van Frankrijk. ‘Dit resultaat, dat lager ligt dan de afgelopen jaren, kan deels verklaard worden door de beperkingen gelinkt aan de coronacrisis.’

Grote contracten

‘Verschillende mogelijke wapenaankopen werden uitgesteld naar 2021 als gevolg van opgeschorte onderhandelingen en de daaraan gelinkte investeringsbeslissingen. Een andere reden is het uitblijven van grote contracten met een waarde van meer dan 500 miljoen euro vorig jaar’, benadrukt het Frans ministerie van Defensie in het rapport. ‘Deze daling weerspiegelt geen fundamentele trend’, verzekert het ministerie.

Recent tekende Frankrijk nog contracten met Egypte, Griekenland en Kroatië voor de verkoop van Rafale-gevechtsvliegtuigen. De Franse wapenexport was in 2019 al met bijna 8,6 procent gedaald na de bijzonder sterke jaren 2015, 2016 en 2018, waarin het land Rafales verkocht aan Egypte, India en Qatar. Voor nieuwe bestellingen is de Europese zone voor het tweede jaar op rij de belangrijkste bestemming van de Franse wapenexport, op de voet gevolgd door het Nabije en het Midden-Oosten. Hierna komen de zone Azië-Australië en Afrika.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20