Franse start-up met focus op “cryptovoetbal” breekt Europees record fondsenwerving en haalt 680 miljoen dollar op

Sorare, een Franse start-up die gespecialiseerd is in “fantasievoetbal op blockchain” heeft geschiedenis geschreven in de techindustrie. Amper drie jaar na zijn oprichting liet de onderneming een enorm succesvolle fondsenwervingronde noteren. Met de recordbrekende Serie B-financiering op Europese schaal zal de Sorare-eenhoorn meer dan 4 miljard dollar waard zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Met slechts een dertigtal werknemers onderscheidt de Parijse start-up Sorare zich in het ecosysteem met een eigenzinnige klemtoon op NFT’s en kennis over crypto. Hun concept blijkt nu al winstgevend te zijn, maar bovenal klaar voor succes op grotere schaal. Zoals blijkt uit deze voor Europa recordbrekende Serie B-financiering, gesteund door de Japanse holding Softbank, business angels zoals de medeoprichter van Reddit en voetballers als Antoine Griezmann.

“De oprichters lanceerden Sorare vanuit de premisse dat om het grote publiek te bereiken met crypto, ze een manier moesten vinden om de technologie minder complex te maken, om een manier te bieden om de voordelen ervan te gebruiken zonder te beseffen dat het om crypto gaat. Transparantie, interoperabiliteit. Bij het spelen van Sorare, afgezien van de prijzen uitgedrukt in ETH, is crypto(-terminologie, red.) niet flagrant (aanwezig, red.)”, legde de groeidirecteur van Sorare afgelopen juni aan Business AM uit. Die opmerkingen kaderden in de lancering van de digitale Rode Duivels-verzamelkaarten juni, middenin het EK.

Met de nieuwe financieringsronde van 680 miljoen dollar (580 miljoen euro), naast de 43,5 miljoen euro die al is opgehaald, lijkt Sorare beter uitgerust dan ooit om zijn ambitie waar te maken: de nummer 1 worden in sportentertainment, crypto-style. Omdat de oprichters geloven in het “immense bindingspotentieel” dat blockchain en NFT’s bieden aan clubs, voetballers en hun fans.

Spelplatform

Meer dan alleen Panini 2.0’s, biedt Sorare een spelplatform op Ethereum. Gebruikers verzamelen en verhandelen digitale kaarten van voetbalsterren (om precies te zijn NFT’s, non-fungibele digitale tokens, d.w.z. niet imiteerbaar of vervalsbaar). Maar bovenal kunnen zij hun eigen teams samenstellen. In een permanente virtuele wereldbeker verdienen voetbalmanagers punten op basis van de werkelijke prestaties van de spelers en kunnen ze allerlei beloningen winnen, in kaarten of cryptomunten.

Met het nieuwe kapitaal kan het jonge Franse bedrijf het komende jaar honderd nieuwe talenten aanwerven, de samenwerking met professionele voetbalclubs uitbreiden, een eigen ecosysteem ontwikkelen en de gebruikerservaring verbeteren. Het streefcijfer is een omzet van 100 miljoen dollar tegen eind 2021.

Sorare gaat ook de fantasy sports-arena in de Verenigde Staten betreden, waar de NBA, NHL en andere grote competities enorme groeimogelijkheden bieden. Met het risico op moordende concurrentie, want veel bedrijven ginds zitten al in een goede financiële en technologische positie om te focussen op alles wat met NFT’s te maken heeft.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20