Gruyère-kaas uit Frankrijk of Zwitserland krijgt geen Amerikaanse bescherming

Gruyère-kaas kan overal in de wereld worden geproduceerd. De productie hoeft niet beperkt te blijven tot de Gruyère-regio in Frankrijk en Zwitserland. Dat heeft een Amerikaans hof van beroep geoordeeld. Daarmee bevestigde het hof een eerdere uitspraak van het United States Patent and Trademark Office (PTO) in een geding dat door het Zwitserse Interprofession du Gruyère en het Franse Syndicat Interprofessionnel du Gruyère was aangespannen.

Waarom is dit belangrijk?

Indien de klacht van de Franse en Zwitserse kaasboeren door het hof van beroep in Richmond (Virginia) was aanvaard, kon de kaas uit het Gruyère-gebied in de twee Europese landen op een internationale oorsprongsbescherming rekenen. De uitspraak van het Amerikaanse hof van beroep is dan ook een overwinning voor de Amerikaanse zuivelsector.

Ontgoocheling bij Europese kaasboeren: Indien de bescherming was bevestigd, zou het onmogelijk worden om kaas buiten het Frans-Zwitserse Gruyère, ongeacht de productiemethode en gebruikte bestanddelen, als gruyère op de markt te brengen.

 • Maar omdat de klacht door het Amerikaanse beroepshof werd afgewezen, kunnen ook andere regio’s in de wereld gruyère-kaas op de markt blijven brengen.
 • De vertegenwoordigers van de Franse en Zwitserse kaasboeren stelden in een reactie ontgoocheld te zijn over de uitspraak van het Amerikaanse beroepshof.
  • Tegelijkertijd werd aangekondigd dat er met alle beschikbare middelen zou worden verder gestreden om de naam van de kaas uit het Gruyère-gebied te beschermen.
  • Krysta Harden, voorzitter van de Amerikaanse Dairy Export Council, noemde de uitspraak echter een uitstekende zaak voor de veeboeren en zuivelproducenten in de Verenigde Staten.

Twaalfde eeuw

Generieke omschrijving: Gruyère, algemeen beschouwd als een van de beste kazen in de wereld, werd volgens de Amerikaanse rechter in het eerste kwart van de twaalfde eeuw voor het eerst in het Zwitserse district La Gruyère geproduceerd.

 • De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft normen om gruyèrekaas te certificeren, maar volgens het hof zijn die voorschriften veel minder streng dan in Zwitserland en Frankrijk en bevatten ze ook geen geografische beperkingen. 
 • De Franse en Zwitserse kaasmakers vroegen het Amerikaanse Patent and Trademark Office acht jaar geleden om te bevestigen dat gruyèrekaas alleen uit de regio Gruyère afkomstig kan zijn.
  • Maar dat verzoek werd afgewezen, waarbij werd opgemerkt dat gruyère een generiek woord vormt voor een kaassoort en dus niet beschermd kan worden.
  • Die uitspraak van het Amerikaanse patentbureau werd twee jaar geleden door een federale rechtbank in Virginia bevestigd. De Europese kaasmakers gingen tegen die uitspraak echter in beroep.

(evb)

Meer