Frans voorzitterschap Europese Raad: vooral aandacht voor gezondheid, koopkracht en bestrijding terrorisme gevraagd

Gezondheid, koopkracht en terrorismebestrijding zijn de drie thema’s die de Fransen als grootste prioriteit voor het Franse voorzitterschap van de Europese Raad naar voor willen schuiven. Dat blijkt uit een onderzoek van het studiebureau Harris Interactive en het Observatoire de la Présidence Française de l’Union Européenne (PFUE) bij nagenoeg 2.500 Fransen. 

De top vijf met de hoogste prioriteiten omvat verder ook nog werkgelegenheid en immigratie. In de top tien staan daarnaast leefmilieu en duurzame ontwikkeling, onderwijs en opleiding, belastingen, landbouw en sociale ongelijkheden. 

Verdeelde visie

Meer dan drie op de vier Fransen zegt bovendien te geloven dat het Franse voorzitterschap een goede zaak zal zijn voor zowel Frankrijk als de Europese Unie. De onderzoekers ontdekten dat 32 procent van de ondervraagden van mening is dat het mandaat van Frankrijk de zaken in Europa ten goede zal veranderen, terwijl 12 procent voor een negatieve impact vreest.

Het onderzoek illustreert ook de verdeelde visie die de Franse bevolking tegenover de Europese Unie hanteert. Er werd immers vastgesteld dat 58 procent van de ondervraagden naar eigen zeggen een positieve houding tegenover de Europese Unie te hanteren. Een groep van 41 procent zegt echter een negatieve visie te hebben.

Volgelingen van het Rassemblement National van Marine Le Pen en de beweging Reconquête van Eric Zemmour, stellen zich meer eurosceptisch op. In die demografieën heeft respectievelijk slechts 32 procent en 20 procent een goed oordeel over de Europese Unie.

Gezondheid

De onderzoekers merken nog op dat gezondheid als grootste prioriteit in de ogen van de Franse bevolking sinds november vorig jaar nog 3 procentpunt aan belang heeft gewonnen, daarnaast werd bij koopkracht een stijging met 8 procentpunt geregistreerd.

Verder werd nog vastgesteld dat meer dan driekwart van de respondenten grotere inspanningen vraagt om te beletten dat hun persoonlijke gegevens zonder hun toestemming door buitenlandse partijen kunnen worden verzameld.

De aandacht voor de strijd tegen buitenlandse inmenging tijdens verkiezingen en een ondersteuning van grote Europese digitale bedrijven halen gelijkaardige cijfers.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.