Hoe de klimaatcrisis nu al gezondheid van foetussen en baby’s schaadt

De klimaatcrisis schaadt nu al de gezondheid van foetussen, baby’s en zuigelingen over de hele wereld blijkt uit zes nieuwe onderzoeken. Wetenschappers ontdekten bijvoorbeeld dat hogere temperaturen verband houden met snelle gewichtstoename bij baby’s, wat het risico op obesitas op latere leeftijd verhoogt. Hogere temperaturen worden ook in verband gebracht met vroeggeboorte, wat levenslange gezondheidseffecten kan hebben, en met verhoogde ziekenhuisopnames van jonge kinderen.

Andere studies tonen dat blootstelling aan rook door bosbranden het risico op ernstige geboorteafwijkingen verdubbelt, terwijl luchtvervuiling door verbranding van fossiele brandstoffen, zelfs bij lage niveaus de vruchtbaarheid vermindert. De studies, gepubliceerd in een speciale uitgave van het tijdschrift Pediatric and Perinatal Epidemiology, vonden bovendien plaats in de hele wereld, van de VS tot Denemarken, Israël en Australië.

Snellere gewichtstoename (en later obesitas)

Het verband tussen warmere temperaturen en snelle gewichtstoename in het eerste levensjaar werd gevonden door wetenschappers in Israël. Ze analyseerden 200.000 geboorten en ontdekten dat baby’s die werden blootgesteld aan de hoogste 20 procent van de nachttemperaturen een 5 procent hoger risico hadden op snelle gewichtstoename.

Het resultaat van hun studie heeft belangrijke implicaties voor de obesitasepidemie volgens de onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, omdat de kindertijd cruciaal is bij het bepalen van het volwassen gewicht en omdat zwaarlijvige mensen meer kunnen lijden in extreme hitte.

Wereldwijd heeft nu 18 procent van de kinderen overgewicht of obesitas. Een mogelijk mechanisme voor de snelle gewichtstoename van baby’s is dat er minder vet wordt verbrand om de lichaamstemperatuur op peil te houden wanneer de omgevingstemperatuur hoger is.

Meer kans op geboorteafwijking

Een Californische studie wees uit dat de blootstelling van een moeder aan bosbranden in de maand vóór de conceptie het risico op gastroschisis verdubbelt. Gastroschisis is een geboorteafwijking waarbij de darmen van een baby en soms andere organen door een klein gaatje in de huid uit het lichaam steken. Foetale gastroschisis is zeldzaam – 2 tot 5 gevallen op 10.000 geboortes. Maar de gevallen nemen wereldwijd toe.

De wetenschappers onderzochten twee miljoen geboorten, waarvan 40 procent bij moeders die binnen een straal van 25 kilometer van een bosbrand woonden en de daarbij horende luchtvervuiling (waarvan al bekend was dat deze schadelijk was voor zwangere vrouwen en hun foetussen). Ze vonden een stijging van 28 procent in het risico op geboorteafwijking bij moeders die in het eerste trimester van de zwangerschap in de buurt van bosbranden woonden.

Warmere temperaturen = meer vroeggeboortes

Twee andere nieuwe studies onderzochten het verband tussen hoge temperaturen en vroeggeboorte. De eerste beoordeelde bijna een miljoen zwangere vrouwen in New South Wales, Australië, van wie 3 procent van hun baby’s beviel vóór 37 weken. De onderzoekers ontdekten dat degenen in de 5 procent plekken waar het het warmst was in de week voor de geboorte een 16 procent hoger risico hadden op vroeggeboorte. Eerder onderzoek had een soortgelijk effect gevonden in de warmere subtropische stad Brisbane, maar dit was de eerste studie ervan in een meer gematigde regio van Australië.

De tweede studie analyseerde 200.000 geboorten van 2007-2011 in Harris County in Texas – waar de miljoenstad Houston ligt. De periode omvatte de heetste zomer in Texas ooit gemeten, die van 2011. Een kwart van de moeders werd blootgesteld aan minstens één zeer warme dag tijdens de zwangerschap, dagen waarop de temperatuur de top 1 procent van de historische zomertemperaturen bereikte. Het risico op een vroeggeboorte was de dag na deze zeer warme dagen 15 procent hoger, ontdekten de wetenschappers. Maar het risico lag zelfs nog hoger voor extreem premature geboorten: het aantal baby’s geboren vóór 28 weken verdrievoudigde.

Hoe hitte vroeggeboorten veroorzaakt, is niet bekend, maar het kan zijn vanwege de afgifte van hormonen die de bevalling induceren.

De nieuwe onderzoeken voegen gewicht toe aan een beoordeling uit 2020 van 68 onderzoeken bij in totaal 34 miljoen geboorten, die warmte en luchtvervuiling in verband brachten met hogere risico’s op vroeggeboorte, laag geboortegewicht en doodgeboorte.

Kleine kinderen sneller in ziekenhuis bij hittegolf

Hogere temperaturen verhoogden ook het aantal opnames van jonge kinderen op spoedeisende hulpafdelingen in New York City, zo ontdekte een andere nieuwe studie. De wetenschappers keken naar 2,5 miljoen opnames gedurende acht jaar en ontdekten dat een stijging van de maximumtemperatuur met 7°C leidde tot een toename van 2,4 procent in opnames bij kinderen onder de vijf jaar. Jonge kinderen verliezen proportioneel meer vocht dan volwassenen en hun vermogen om hun lichaamstemperatuur te reguleren staat nog niet op punt.

Vruchtbaarheid daalt

De verbranding van fossiele brandstoffen drijft de klimaatcrisis aan, maar veroorzaakt ook luchtvervuiling. Een nieuwe studie in Denemarken beoordeelde de impact van vuile lucht op 10.000 stellen die op natuurlijke wijze probeerden zwanger te worden. De onderzoekers ontdekten dat een toename van de deeltjesvervuiling van enkele eenheden tijdens een menstruatiecyclus leidde tot een afname van de conceptie met ongeveer 8 procent.

Een recent onderzoek in China wees ook uit dat luchtvervuiling het risico op onvruchtbaarheid aanzienlijk verhoogde, maar het gemiddelde vervuilingsniveau was daar meer dan vijf keer hoger dan in het Deense onderzoek. De luchtvervuiling in de Deense studie was laag en bijna volledig op niveaus die door de Europese Unie als veilig worden beschouwd. Dat impliceert dat de huidige normen mogelijk onvoldoende zijn om te beschermen tegen nadelige effecten op de reproductieve gezondheid.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20