Frans-Duitse samenwerking moet Europese ruimtevaart versterken

Frankrijk en Duitsland gaan op het gebied van ruimtevaart intensiever samenwerken. Daarover heeft Bruno Le Maire, Frans minister van Economie, met zijn Duitse collega Peter Altmaier een samenwerkingsakkoord gesloten. Het initiatief moet Europa helpen zijn positie in de ruimtevaartindustrie voort te versterken.

De twee landen willen het concurrentievermogen van de Europese ruimtevaartindustrie versterken. Daarnaast willen ze ook de introductie van de nieuwe Europese draagraket Ariane 6 op de internationale ruimtevaartmarkt afronden.

Bemand

Met de Ariane 6 wil Europa zijn positie op de markt voor satellietlanceringen verder uitbouwen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde technische technieken, die de bouw en de lancering van de raket goedkoper zouden moeten maken.

Normaal had de Ariane 6 dit jaar al zijn debuut moeten maken en een satelliet in een baan om de aarde moeten brengen, maar die plannen werden door de uitbraak van de coronapandemie in de war geschopt. De dreigende verspreiding van het virus leidde immers tot reisbeperkingen, waardoor de ingenieurs en technici niet meer in staat waren om de voorziene tijdlijn voor de lancering te respecteren. Het debuut van Ariane 6 is nu over twee jaar gepland.

De samenwerking omvat daarnaast ook de ontwikkeling van microlanceersystemen, die moeten toelaten om kleinere ladingen in een baan om de aarde te brengen.

Ariane 7

Tevens zal een beslissing over de ontwikkeling van de Ariane 7 moeten worden genomen, ook al moet diens voorganger nog zijn debuut maken. Mogelijk zou Ariane 7 kunnen worden ontwikkeld om bemande ruimtecapsules te lanceren. Momenteel is de Europese bemande ruimtevaart afhankelijk van een samenwerking met zijn Russische en Amerikaanse tegenhangers.

Ariane 7 kan er echter voor zorgen dat Europa zelf een bemande ruimtevaart kan ontwikkelen. Anderzijds zou ervoor kunnen worden gekozen om van Ariane 7 een herbruikbare raket, naar het voorbeeld van het Amerikaanse bedrijf Spacex, te maken.

Het Duits-Franse partnerschap moet in eerste instantie leiden tot een rapport waarin de hoofdlijnen van de toekomstige strategie zullen worden omschreven. Dat rapport zou midden volgend jaar moeten worden voorgesteld.

In een reactie op de aankondiging noemde Josef Aschbacher, de volgende directeur-generaal van de European Space Agency (Esa), de alliantie uitstekend nieuws. Hij benadrukte dat ruimtevaart voor Europa van strategisch belang is.

Bij Arianespace, het bedrijf dat de Ariane 6 moet bouwen, benadrukte topman Stéphane Israël dat een sterk Frans-Duits partnerschap cruciaal is om de Europese draagraketten een langdurig succes te garanderen.

Meer