Satellietbedrijf OneWeb wil nog dit jaar doorstart maken na dreigend faillissement

Het Britse communicatiebedrijf OneWeb knoopt in december van dit jaar opnieuw met zijn satellietlanceringen aan. Dat heeft de onderneming aangekondigd. Het bedrijf, dat eerder dit jaar bescherming tegen een dreigend faillissement diende te vragen, hoopt eind volgend jaar met zijn commerciële diensten van start te kunnen gaan.

OneWeb werd acht jaar geleden opgericht. Het bedrijf wou door de realisatie van een netwerk satellieten een wereldwijd platform voor de aanbieding van breedband-internet creëren. Bedoeling daarbij was om een constellatie van 650 satellieten te creëren.

Eerder dit jaar moest het bedrijf echter bescherming tegen zijn schuldeisers aanvragen. Op dat ogenblik had OneWeb amper 74 satellieten in een lage baan om de aarde gebracht.

In juli sloten de Britse regering en de Indiase telecomgroep Bharti Global een overeenkomst om het bedrijf een reddingsboei toe te werpen. De twee partijen namen OneWeb voor een bedrag van 1 miljard dollar over. Het VK hoopt met het satellietennetwerk van OneWeb een eigen navigatiesysteem op poten te zetten, nu het door de brexit uit het Europese Galileo-project valt.

Die overeenkomst moet nog wel definitief worden afgerond. Officieel verkeert de onderneming nog steeds in een faillissementsprocedure. Gehoopt wordt echter dat dit dossier nog voor het einde van dit jaar zal kunnen worden afgesloten.

Zestien lanceringen

OneWeb heeft nu gemeld met het raketbedrijf Arianespace een contract voor nieuwe lanceringen te hebben afgesloten. In de overeenkomst worden zestien lanceringen voorzien, waarbij telkens tussen vierendertig en zesendertig satellieten in een baan om de aarde moeten worden gebracht. Een eerste lancering is gepland voor de maand december.

Na deze lancering zal OneWeb 110 satellieten in een baan rond de aarde hebben. De onderneming hoopt tegen eind volgend jaar met de aanbieding van commerciële diensten van start te kunnen gaan. Daarmee zouden in eerste instantie klanten in het Verenigd Koninkrijk, Alaska, Noord-Europa, Groenland, IJsland, het Noordpoolgebied en Canada kunnen worden bereikt.

Het contract met Arianespace is wel afhankelijk van de voltooiing van het herstructureringsplan van OneWeb.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.