Frankrijk wordt opnieuw populairste toeristische bestemming ter wereld

Over drie jaar zal Frankrijk 93,7 miljoen internationale reizigers kunnen verwelkomen. Daarmee zal het land zich opnieuw de meest populaire toeristische bestemming van de wereld kunnen noemen. Dat blijkt uit een rapport van consulent GlobalData. Frankrijk raakte die titel twee jaar geleden aan Spanje kwijt.

Waarom is dit belangrijk?

De uitbraak van de coronapandemie heeft op het internationale toerisme een bijzonder grote impact gehad. Inmiddels beginnen de populairste toeristische markten zich echter opnieuw te herstellen.

Crisisgevoelig: Vier jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis, ontving Frankrijk volgens de cijfers van GlobalData 88,1 miljoen internationale bezoekers.

 • Daarmee was het land op dat ogenblik de meest populaire toeristische bestemming van de hele wereld. Omdat Spanje zich toeristisch sneller van het dieptepunt van de coronacrisis herstelde dan Frankrijk, volgde twee jaar geleden echter een ommekeer. Daardoor kwam Spanje helemaal bovenaan de ranglijst
 • Vorig jaar ontving Frankrijk 66,6 miljoen internationale bezoekers en is daarmee opnieuw op weg om zijn verloren titel terug te grijpen. Tot het midden van dit decennium wordt in Frankrijk een stijging van het internationale toerisme met een gemiddelde van 12,1 procent verwacht.
  • “Naast Italië en Spanje neemt Frankrijk een belangrijk deel van de groei in de West-Europese toeristische sector voor zijn rekening”, zegt Hannah Free, analist toerisme bij GlobalData.
  • “Het land geniet een grote populariteit bij reizigers uit Europa zelf – vooral uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België – maar kan tevens op een aanzienlijke belangstelling bij toeristen uit andere regio’s, waaronder China en de Verenigde Staten – rekenen.”
 • Spanje registreerde twee jaar geleden 26,3 miljoen internationale bezoekers en sprong daarmee over Frankrijk. In het midden van dit decennium zal Spanje naar verwachting 89,5 miljoen internationale bezoekers per jaar aantrekken. Dat weerspiegelt een gemiddelde groei van 12,2 procent per jaar.

Tal van troeven: “Het bezoek aan Frankrijk en Spanje zal de volgende jaren op een sterk niveau blijven”, werpt Free nog op.

 • “Festivals, cultuur en gastronomie vormen een grote trekpleister voor toeristen. Beide landen hebben bezoekers, onder meer met een eigen cultuur en keuken, veel te bieden. De twee bestemmingen zijn ook relatief groot, met een divers en gevarieerd landschap. Bovendien beschikt elk land ook over zijn eigen unieke kustlijn.
 • Een van de grote voordelen van Frankrijk is het vervoer. Reizen tussen grote steden in zowel Frankrijk als Spanje is volgens Free relatief eenvoudig, waarbij hogesnelheidstreinen de meeste grote steden met elkaar verbinden.
  • “Een belangrijk vervoersproject in West-Europa is bovendien de Ultra Rapid Train Line, een nieuwe corridor die door de Europese Commissie wordt gepland om de verbinding tussen Lissabon in Portugal en Helsinki in Finland te verbeteren”, vervolgt Free.
  • “Dat programma omvat de aanleg van een dubbelsporig hogesnelheidsnet over een afstand van 8.000 kilometer tussen Lissabon en Helsinki met een lus rond de Oostzee. Deze spoorlijn loopt door Portugal, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Estland, Litouwen, Polen en Finland.”
Meer