De Franse druivenaanplant kende tussen 2007 en 2017 een serieuze krimp. Bijna 80.000 hectare zijn in die 10 jaar verdwenen, wat neerkomt op een vermindering met 9,6 procent.
Dat blijkt uit cijfers van de AAWE, de Amerikaanse vereniging van wijneconomen.
De grootste verliezen qua aanplant in nominale cijfers situeren zich in Zuid-Frankrijk, vooral dan in de Languedoc-Roussillon, verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de terugval.
Champagne, Bourgogne en in minder mate de Alsace boekten dan weer terreinwinst.
Volgens sommige analisten ligt de verklaring in de opwarming van de aarde, tegenwoordig dé verklaringsbron voor elke trend.
Daarbij wordt vergeten dat zowel de Franse overheid als de Europese Unie al jaren zware rooiprogramma’s subsidiëren om het productievolume enigszins in te tomen. Subsidiestromen die vooral in het ‘Zuiden’ aantikten, waar duizenden kleine wijnbouwers het financieel lastig hadden (en nog steeds hebben) om hun domein bedrijfseconomisch rendabel te houden.