Frankrijk niet langer de Europese koning van de energie-export

Frankrijk is zijn positie als de grootste Europese exporteur van energie verloren. Dat komt door een serie onderbrekingen bij de nucleaire vloot, waardoor slechts de helft van de kernreactoren momenteel energie produceren.

De situatie is intussen zo erg, dat Frankrijk tijdens de eerste helft van het jaar zelfs meer energie moest importeren dan het kon uitvoeren. Het land bezit 56 kernreactoren, waardoor het normaal gezien een surplus aan elektriciteit kan produceren. Het land produceert zowat 70 procent van zijn elektriciteit in kerncentrales.

Mede door die sterke kernindustrie kon het vorig jaar tijdens de eerste helft van het jaar zo’n 30,9 terawattuur (TWh) exporteren, tegenover slechts 16,4 TWh tijdens dezelfde periode in 2022. Om te compenseren moest het land 2,5 TWh importeren tussen januari en juni. 

Helft kernvloot offline 

Dat komt omdat de helft van die reactoren zijn stilgelegd, onder andere voor onderhoudswerken, maar ook door de aanhoudende hitte, die ervoor zorgt dat rivierwater dat normaal gezien wordt gebruikt om reactoren af te koelen, momenteel te heet is

Frankrijk verloor zijn positie als grootste exporteur aan Zweden, dat nu de Europese koploper is geworden. Het land exporteerde tijdens de eerste helft van dit jaar 16 TWh, voornamelijk naar de buurlanden Denemarken en Finland. Ook Denemarken is normaal gezien een exporteur van energie, maar het Scandinavische land kampt momenteel met zijn eigen productieproblemen.

Energiecrisis 

De Franse energiekrapte is weeral een grote mokerslag voor de Europese energiemarkt, die door de oorlog in Oekraïne en de nazinderende problemen van de COVID-pandemie te kampen heeft met woekerprijzen. 

Sinds Rusland buurland Oekraïne binnenviel, heeft de westerse wereld het regime immers een groot aantal sancties opgelegd. Daardoor vergeldde de Russische dictator Vladimir Poetin zich, door de gaskraan naar Europa grotendeels dicht te draaien. Bovendien zal in februari 2023 een Europees embargo op Russische olie van kracht gaan. 

Europese landen zijn zich daardoor beginnen voor te bereiden op een heuse energiecrisis. Zij doen dat door de gasvoorraden aan te vullen met gas van andere bronnen, zoals Algerije, maar ook andere Afrikaanse landen en de VS. Ook voeren veel Europese landen maatregelen in om de energieconsumptie te beperken

(fjc)

Meer