Gaat Franse kernenergie naar recordlaagte door het warme weer?

Het warme weer in Europa doet de temperaturen van rivierwater stijgen, wat de output van Franse kernenergie aantast.

Het Europese continent zweet en kreunt onder de huidige droogte. De Slowaakse eurocommissaris Maroš Šefčovič waarschuwde deze week dat de huidige droogte in Europa “de ergste ooit” kan worden. “Statistieken laten zien dat we sinds 2017 de meest intense bosbranden hebben die we ooit in Europa hebben gezien. En helaas verwachten we dat 2022 deze trend zou kunnen volgen”, klinkt het.

Even verontrustend is dat het warme weer nu ook de kernenergie-output van Europese landen begint te beïnvloeden. Het Amerikaanse persbureau Bloomberg berichtte dinsdagochtend dat de Franse vloot van kernreactoren minder stroom kan opwekken door een genadeloos stijgend kwik.

Hierdoor kunnen de energieprijzen deze zomer nog verder omhoog schieten, ondanks het feit dat we al aankijken tegen een van de ergste energieschaarstes van de afgelopen decennia, schrijft Bloomberg.

Garonne warmt op

De stijgende temperatuur van het water in de Garonne, de grootste rivier van Zuidwest-Frankrijk, zal wellicht de productie van de kerncentrale Golfech in Occitanie aantasten. Dat verklaarde Électricité de France (EDF), het grootste elektriciteitsbedrijf van het land, in een dossier van netbeheerder Réseau de Transport d’Électricité (RTE).

Het is de volgende klap voor de onlangs genationaliseerde Franse energiereus. De 56 kernreactoren van EDF, die een aanzienlijk deel van Europa’s energievoorraad leveren, zouden momenteel ongeveer op de helft van hun capaciteit draaien vanwege eindeloos onderhoud en controles.

Franse kernenergie naar laagste punt van afgelopen 30 jaar

De output van Franse kernenergie zou dit jaar wel eens kunnen zakken tot het laagste punt in de afgelopen 30 jaar door de problemen, weet Bloomberg. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat buurlanden koortsachtig op zoek moeten naar alternatieve vormen van energie. 

EDF moet namelijk de activiteiten in kerncentrales reduceren of zelfs stopzetten wanneer de temperaturen in omliggende rivieren te hoog worden. Het rivierwater is essentieel om de centrales af te koelen.

Dinsdag noteerden de prijzen van Franse elektriciteit op het hoogste niveau sinds 3 april. Een megawattuur aan stroom kost op het moment van schrijven zo’n 432 euro op de Franse markt.

(as)

Meer